Sari la conținut

Ai un copil introvertit? Cum il poti ajuta sa socializeze

Copilul introvertit este cel care prefera sa stea singur si se simte bine daca se joaca singur. Copilul introvertit nu are probleme de comportament, dar se adapteaza greu colectivitatii, este retras, isi face greu prieteni si poate fi considerat ca nesociabil.

O alta caracteristica pentru copilul introvertit este aceea ca este timid, retras, fiind fericit daca este lasat in lumea lui, mai degraba decat sa mearga in colectiv, la gradinita sau la joaca cu cei mici. Nu confunda trasaturile de personalitate ale copilului introvertit cu autismul sau cu alte dezechilibre emotionale. Copilul introvertit se simte foarte bine cu familia lui, comunica excelent cu aceasta, dar refuza sa se implice cu placere in actiuni care il obliga la participare in medii necunoscute.

Nu incerca sa schimbi un copil introvertit. Nu e nimic rau in a fi introvertit. Dimpotriva! Un studiu asupra intelectualilor cu inalt coeficient de inteligenta demonstraza ca, pe masura ce IQ-ul creste, creste si numarul introvertitilor din randul lor.

Cum cresti un copil curajos si increzator

Marea problema a copiilor introvertiti, care reprezinta un procent constant de circa 30%, este  acomodarea colectivitate.

Portretul unui introvertit

 

  • Spun exact ce gandesc
  • Le place sa citeasca
  • Au prieteni putini
  • Invata usor
  • Se bazeaza foarte mult pe instinct
  • Au nevoie de liniste si singuratate pemntru a-si reincarca bateriile.
  • Introvertitilor nu le place palavrageala, barfa
  • Se simt umiliti daca fac o greseala in public
  • Vor sa stie care este finalitatea unui lucru si la ce sa se astepte.
  • Munca in echipa si colectivitatea  ii oboseste
  • Reuniunile de familie, nuntile, botezurile, cand trebuie sa cunoasca oameni noi, sa dea mana, cine stie, poate sa recite sau sa cante ii exaspereaza.

 

Copilul introvertit este "Ratusca cea urata", personajul lui Hans Christian Andersen. Este povestea pe care parintii trebuie sa o spuna si sa o repete copilului lor,pentru ca este o sursa excelenta de incredere in sine si in capacitatile lor. Copilul introvertit nu este lipsit de incredere in sine, poate ca unele din manifestarile lui sunt dovada faptului ca este chiar prea increzator.

10 lucruri pe care copilul tau trebuie sa le auda

Parintii trebuie sa stie ca un copil introvertit este un copil absolut normal, din punct de verede al capacitatilor cognitive si emotionale, dar ca in acelasi timp sunt persoane sensibile care pot fi grav afectate emotional.

 

 

Sfaturi pentru parintii copiilor introvertiti:
1. Accepta-l asa cum este. Copilul introvertit este cald, sentimental, sensibil si generos.
2. Copii introvertit au capacitatea de a dezvolta mari pasiuni. Angajeaza-l in dezvoltarea abilitatilor pe care le are. Il vei face fericit.
3. Nu-i reprosa retinerile si angoasele pe care le are. Nu-i da exemplu copiii care sunt in centrul atentiei, care canta in plublic si care se manifesta cu indrazneala. Ii vei afecta grav increderea in sine. Cultiva retinerile si timiditatea lui ca fiind o calitate si o caracteristica de care nu trebuie sa se rusineze.
4. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru ei este sa ii oferi ceea ce ii place. Jocurile, linistea si comunicarea deschisa cu el.
5. In cazul in care are reticente in a încerca lucruri noi sau oameni noi, cheia este expunerea treptata. Nu-l lasa sa renunte, dar respecta-i limitele. Daca nu faci asa ii poti cauza traume pe termen lung cu efecte negative asupra personalitatii lui.
6. Nu-i spune ca este timid si nu-l pune sa faca ceea ce refuza sa faca din cauza timiditatii sale. Este periculos, traumatizant si fara efecte pozitive.
7. Copilul introvertit este supranumit "copil orhidee". Este foarte sensibil la lumina, sunete, experiente emotionale, situatii noi

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • lorena

    Buna,am o fetita de 5ani,acasa si cu prietenii ce o viziteaza se joaca si comunica normal,in schimb la gradinita este mai retrasa si nu prea se implica. Are cineva vreun sfat va rog

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!