Sari la conținut

Creşte-ţi copilul cu înţelepciune tibetană: ce este importat să audă copilul de la tine, în funcţie de vârsta pe care o are

Așa cum deja probabil că știi, oamenii din Tibet sunt răbdători, înțelepți și au propria percepție asupra tuturor aspectelor vieții umane. Deci, există o viziune specială tibetană când vine vorba de a crește copii. Pentru ei, cel mai important este ca la vârsta adultă copiii lor să fie mulţumiţi cu propria viaţă, să ia decizii înţelepte şi să îşi respecte părinţii.

► Citeşte şi Dezvoltarea pe vârste

Iată cum procedează tibetanii cu copiii lor, în funcţie de vârsta pe care micuţii o au:

1. Primul stagiu – 0 - 5 ani

Potrivit sistemului de educație tibetan, în această perioadă părinții ar trebui să vorbească cu copilul ca și cu un rege sau o regină. Ei nu ar trebui să îi interzică nimic şi nici să îl pedepsească.

La această vârstă, copiii sunt curioși, activi și sunt pregătiți să exploreze lumea. Numai că ei nu au avut experiențe de învățare și nu pot ajunge la concluzii logice. Deci, dacă fac ceva greșit sau periculos, ar trebui să privești, să arăţi că te-ai speriat şi să încerci să-i îndrepți atenția spre altceva. Emoțiile sunt limbajul pe care copiii îl înțeleg foarte bine în această perioadă.

Dacă ești excesiv de protector față de copilul tău și îi interzici să facă multe lucruri, atunci există riscul să-i suprimi acuitatea mentală și să-l înveţi să se supună fără să se gândească.

► Citeşte şi Totul despre copilul de 4-5 ani. Dezvoltarea copilului la vârsta de 4-5 ani

2. Al doilea stagiu – de la 5 ani la 10 ani

În această perioadă, părinții ar trebui să vorbească cu copiii lor ca și cum ar fi „sclavi”. Dar fără cruzime! În acest moment, în viață, inteligența și gândirea logică se dezvoltă și se formează baza personalității lor viitoare.

Acum, este important să stabilești diferite obiective pentru copilul tău, să controlezi modul în care acestea sunt obținute și să-l înveți pe copilul tău să fie pregătit pentru consecințele care sunt cauzate de nerealizarea obiectivelor.

Deci, un copil ar trebui să înceapă să învețe să fie responsabil pentru acțiunile lui. Nu trebuie să îți fie frică să îi dai copilului o mulțime de sarcini în această perioadă, se poate descurca și este gata să învețe.

Dacă nu treci de la „rege” la „sclav” în această perioadă, el va crește infantil și nu va putea fi responsabil pentru acțiunile lui!

3. Al treilea stagiu – de la 10 ani la 15 ani

Începând cu vârsta de 10-15 ani, este important să discuți cu copilul ca și cum ați fi egali. Știi că ai mai multă experiență de viață și cunoștințe, dar copilul trebuie să îți poată spune ceea ce gândește și să împărtășească propriile opinii.

Ajută-l cu acest lucru: cere-i sfatul și încurajează-i independența. Este important să oferi sfaturi, nu comenzi sau interdicții deoarece aceasta este vârsta în care se formează independența gândirii.

Dacă îi interzici multe lucruri, vei înrăutăți relația și copilul tău s-ar putea să se afle într-o situație periculoasă. Și dacă ești prea protectiv, el va crește nesigur și va depinde de opinia altcuiva.

4. Al patrulea stagiu – de la vârsta de 15 ani

În acest moment, personalitatea copilului este complet formată; nu poţi shimba nimic, ci doar culege roadele muncii tale. Acum este important să fii respectuos. Poți da sfaturi, dar e prea târziu să-l înveți. Și vei vedea rezultatele acțiunilor tale: copilul este independent, auto-sufcient și-i respectă pe părinți și pe toți ceilalți.


Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!