Sari la conținut

Cum cresti imunitatea copilului tau

Este perioada cand racelile si gripele ne dau de furca. Cei mici sunt, din pacte cei mai expusi, pentru ca sistemul lor imunitar este insuficient dezvoltat, iar contactul cu virusi noi ii gaseste nepregatiti, din punct de vedere imunologic.

Este foarte important de stiut ca racelile si virozele sunt inevitabile. Doar trecand prin experienta bolii sistemul imunitar dezvolta capacitatea de a reactiona, ulterior la atacuri virale asemanatoase si la atacuri virale, in general. Medicii pediatrii afirma ca este normal ca un copil de pana la 10-11 ani sa faca 6-8 viroze, accese de gripa sau infectii ale urechii pe an. "Copilul isi face imunitatea. Fara aceste episoada virale, anticorpi nu se formeaza. Fiecare episod viral lasa o amprena in sistemul imunologic al copilului care il ajuta sa recunoasa alti virusi, dar mai ales invata organismul sa reactioneze", explica pentru www.suntmamica.ro, Alexandrina Vasile, medic primar pediatru.

"Doua lucruri sunt foarte importante. Copilul trebuie sa treaca prin toata aceasta experienta imunologica, pentru ca altfel organismul nu poate sa-si dezvolte imunitatea si exista metode simple care pot face ca episoadele virotice sa fie usoare si scurte", a precizat medicul Alexandrina Vasile.

Cum crestem imunitatea? Iata cele mai simple cai.

Cat mai multe fructe si legume, cat mai apropiate de starea lor naturala. Morcovii, fasolea verde, portocalele, bananele, merele, fructele de padure, gutuile, ciresele si toate fructele si legumele de sezon trebuie sa treaca prin farfuria copilului tau. Fitonutrientii pe care toate acestea le contin cresc productia de globule albe si interferon, un anticorp care imbraca suprafata celulelor, blocand astfel virusii. Copilul trebuie sa primeasca cinci portii de fructe si legume zilnic (o portie inseamna doua linguri pentru copii peste 1 an, pana la trei ani si o ceasca pentru cei peste 5 ani, pana la 7-8 ani).

Lipsa somnului suficient scade imunitatea. Somunul suficient creste imunitatea! Cat timp trebuie sa doarma un copil? Un bebelus are nevoie de pana la 18 ore de somn pe zi, un copil peste un an are nevoie de de 12-13 ore, un prescolar aproximativ 10 ore. In cazul in care copilul nu poate sau nu vrea sa adoarma in timpul zilei, incercati sa il culcati mai devreme.

Alaptatul. Laptele de mama contine anticorpi, care ajuta la cresterea imunitatii, si globule albe. Alaptatul previne infectii ale urechii, alergii, diaree, pneumonii, meningite, infectii urinare. Anumite studii arata ca alaptatul ajuta la dezvoltarea creierului si ajuta la prevenirea diabetului, boala lui Crohn, colici. Colostrul, in special, este foarte bogat in anticorpi. Este dovedit ca daca copilul este alaptat cel putin un an, acesta are o imunitate substantial mai buna decat copiii care nu au primit lapte matern.

Miscare in aer liber, indiferent de vreme. Copilul trebuie sa iasa afara in fiecare zi. Doar in situatii extreme se sare peste "plimbarea afara". In rest, fie ploaie, soare, ger sau zapada, copilul trebuie sa iasa afara cel putin 30 de minute pe zi, imbracat adecvat, la ora potrivita.

Nu-l creste in farmacie. Daca il feresti excesiv nu-i faci nici un bine. Ba chiar din contra, ii dezvolti o sensibilitatea crescuta si o reactivitate ridicata fata de virusi si alti agenti patogeni. Regulile de prevenire, de protectie trebuie respectate: batiste de unica folosinta, spalat pe maini etc. Dar nu exagera!

Pastreaza umiditatea aerului in casa. Acesta este un gest foarte simplu, dar de o eficienta maxima. Caile respiratorii superioare sunt principala poarta de intrare a virusilor. Daca mucoasa nazala este umeda si la temperatura norma, virusi nu pot patrunde. Mucoasa nazala este foarte sensibila la umiditatea din aer, asa ca pastreaza umiditatea normala. E simplu. Un vas cu apa pe calorifer si cateva picaturi de ulei de eucalipt puse in apa sunt cea mai buna cale de previre a infectiilor respiratorii.

Nu-i da antitermice daca nu are cel putin 38 de grade! Este o mare gresala sa reduci temperatura daca nu depaseste 38 de grade. Temperatura este o arma care are rolul sa distruga si sa limiteze atacurile virale. In plus, temperatura accelereaza toate mecanismele imunologice naturale. Asa ca lasa aceasta arma naturala sa functioneze. Monitorizeaza valoarea temperatuii din ora in ora, hidrateaza-l bine, ofera-i alimente usoare si sanatoase si lasa natura sa lucreze. O sa constati ca o raceala "tratata" cu febra naturala de pana la 38 de grade, trece repede si fara sa produca complicatii.

Nu presati medicul pediatru sa prescrie antibiotice de fiecare data cand copilul este racit sau are o gripa. Antibioticele trateaza numai bolile cauzate de bacterii, dar majoritatea bolilor copiilor sunt cauzate de virusi. Niciodata nu abuza de antibiotice. Nici o viroza, nici o raceala nu se trateaza cu antibiotice inainte de a saptea zi de boala, iar antibioticele sunt necesare doar daca simptomele nu cedeaza la tratamente simple - sirop, antitermice, analgezice.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • raul.rusu@yahoo.com

    Problema rezolvata cu geluri naturale din SUA, certificate Kosher, Halal, Food and Drug Administration si Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucuresti. happy 0746 259 276

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!