De-a v-aţi ascunselea. Prinselea. Şapte cărămizi mălai. Şotron – Le spun ceva aceste jocuri copiilor voştri? Sau numai vouă? Jocuri pe televizor. Jocuri pe calculator. Play station – Vouă vă spun ceva? Sau numai copiilor voştri? Care dintre acestea vă transmit bucurie? Entuziasm? Care credeţi că stimulează imaginaţia? Care îl ajută pe copil să se dezvolte mai sănătos?
Ştim că majoritatea dintre voi veţi spune că jocurile din prima categorie sunt mult mai sănătoase, dar că în sezonul rece le preferaţi pe celelalte, pentru a nu pune în pericol sănătatea copilului. Ei bine, specialiştii ne contrazic: jocurile de exterior sunt mult mai sănătoase decât cele de interior, în orice anotimp.
Printre avantajele jocurilor de exterior se numără:
- stimularea imaginaţiei - Imaginația se dezvoltă cel mai bine punându-te în pielea personajului
- eliminarea stresului
- întărirea sistemului imunitar - Când copiii vin în contact cu frigul şi cu murdăria în mod natural și regulat, riscul de a răci şi de a dezvolta tulburări autoimune și alergii este mult mai mic.
- dezvoltarea motricităţii şi oxigenarea întregului corp - Mersul pe bicicletă, săriturile în bălți, bătaia cu bulgări, construirea unui om de zăpadă – pun organele în mişcare, oxigenează creierul, elimină toxinele.
- eliminarea riscului de supraponderalitate
- îmbunătăţirea concentrării
- creşterea abilităţilor de rezolvare a problemelor – În exterior, copiii întâmpină mai multe probleme decât dacă stau în casă şi, în acest mod, îşi antrenează abilităţile de a le rezolva mult mai rapid.
- creşterea nivelului de fericire şi dezvoltarea abilităţilor sociale – copiii îşi fac mult mai uşor prieteni în aer liber
Pentru a-i încuraja pe părinţi să îşi lase copiii să se joace în aer liber, Dan Flanders, un medic pediatru Canadian, invită iarna toți părinții la ședințe, pentru a-i asigura că este sănătos pentru copii să stea afară chiar dacă este frig
El semnalează că este ”o idee nesănătoasă” să ții copiii în casă dacă afară este frig și îi îndeamnă pe părinţi să găsească modalități de a-și scoate copiii din casă, chiar și în zilele cele mai reci.
”Beneficiile în ceea ce privește întărirea organismului depășesc riscurile expunerii la frig. Cu foarte puține excepții, dacă vă îmbrăcați copiii în mod corespunzător, nu este niciun risc, din contră, este bine să scoatem copiii afară când e frig”, a spus el.
Dar jocurile pe televizor în care copiii sunt încurajaţi să danseze şi să facă sport nu sunt la fel de benefice? Ei bine, nu! Într-adevăr, este bine că prichindeii fac efort fizic, însă jocurile din casă nu încurajează conectarea cu natura, cu realitatea şi, mai mult decât atât, limitează stimularea imaginaţiei şi contactul cu alţi copii.
Dar copilul preferă jocurile în casă, în detrimentul celor din exterior – veţi spune. Însă ce nu ştiţi este că oamenii de ştiinţă au descoperit motivele care stau la baza afinităţii copiilor pentru jocurile pe calculator: îi pun faţă în faţă cu provocările, îi ajută să se destreseze şi să îşi facă noi prieteni (virtuali, de altfel). Acum, rămâne să vă întrebăm: nu cumva jocurile virtuale sunt, de fapt, un substituent al jocurilor din natură? Nu cumva copiii încă nu au reuşit să cunoască adevărata plăcere a jocurilor de exterior?
► Citeşte şi Ghid de joacă în zăpadă: Cât timp pot petrece copiii afară
Cum putem încuraja copilul să se joace în aer liber?
- Implicându-ne, jucându-ne şi noi cu el (cu mingea, spre exemplu).
- Achiziţionându-i bicicletă şi ieşind în familie la plimbare
- Stabilind cu prietenii şi cu vecinii (care au copii) o oră comună de ieşit în parc.
- Povestind despre jocurile copilăriei noastre şi jucându-ne cu el (Şotron, spre exemplu)
Atenție, însă, la diferența de temperatură interior-exterior!
Cu cât este mai frig afară, cu atât suntem mai tentați să dăm drumul la calorifere la maximum. Însă specialiştii ne atrag atenţia asupra faptului că Iarna nu trebuie să facem căldură excesivă în casă - temperatura optimă fiind de 20-21 de grade Celsius. Este important ca atunci când ieșim afară să nu fie o diferență foarte mare de temperatură. Copilul suportă optim 10-15 grade Celsius diferență interior-exterior.