“Încă 5 minute și închidem televizorul!” ori “Te mai las doar 5 minute să te joci pe tabletă, iar apoi te culci!”… Sună cunoscut, nu?! Sunt cele mai uzuale replici pe care le folosești atunci când vrei să-l îndepărtezi pe cel mic din fața dispozitivelor tehnologice. Însă “regula celor 5 minute” nu mai este indicată, cel puțin așa spun cercetărorii de la Universitatea Washington Seattle, care au realizat un studiu.
De obicei, atunci când se dorește să se încheie sesiunea de desene animate sau timpul petrecut pe tabletă, aproape orice părinte se folosește de regula ultimelor 5 minute. Mai bine spus, este metoda prin care îl avertizezi pe cel mic că urmează servirea mesei sau ora de culcare și că se mai poate distra încă 5 minute.
Deşi această metodă pare una bună, oferindu-i copilului timp să se obişnuiască cu ideea că joaca tehnologică se va încheia, studiile arată că aceste avertismente îi determină pe prichindei să aibă accese de furie şi mai intense. Cercetătorii de la Universitatea Washington Seattle au ajuns la concluzia că stabilirea unei rutine, a unui punct de oprire natural, sau provocarea intenţionată a descărcării bateriei dispozitivului sunt metode mai eficiente de a evita reacţiile negative ale copiilor.
„De obicei, părinţii folosesc ecranele electronice ca soluţie disperată”, a declarat psihologul Alexis Hiniker, una dintre autorii studiului. Părinţii folosesc uneori astfel de dispozitive pentru a-i ţine ocupaţi pe cei mici, timp în care ei pot desfăşura diverse treburi gospodăreşti sau pot avea grijă de ceilalţi copii, ori pentru a-i distrage atunci când trec prin ceva neplăcut, cum ar fi un tratament medical.
►Citește și Cum arată copilăria fără TV, smartphone ori tabletă?
Pentru a încheia însă joaca tehnologică este necesar stabilirea unui interval orar în care cel mic are voie să folosească telefonul, calculatorul sau tableta, ori să se uite la televizor.
De asemenea, poți apela la setările de control parental disponibile pe orice device de ultimă generație. Le poți folosi cu succes mai ales la tablete și poți seta limitele în care copilul se poate juca în fiecare zi. Când timpul a trecut, copilul primește un mesaj „Timpul a expirat” și este scos din joc.
Tu ce metode ai aplicat și ai avut succes cu ele?