Conflictele intre frati sunt in firea lucrurilor. Isi doresc aceeasi jucarie in acelasi moment, iar de aici conflictele sunt explozive. Dar rivalitatea si tensiunile intre frati pot fi gestionate. Nu le poti elimina, dar le poti tine sub control.
Definirea rolurilor. Fiecare din frati trebuie sa inteleaga rolul si locul lui in familie. Fiecare trebuie sa se simta in egala masura sigur, protejat si iubit. Absenta echilibrului duce la conflicte. Consolideaza pentru fiecare copil locul lui in familie, da-i fiecaruia in parte sarcini si drepturi pe masura varstei lui.
Stabileste reguli de conduita. Este o buna solutie, dar este nevoie de rabdare si multa perseverenta din partea parintilor, pentru ca acestea nu sunt niciodata respectate peste noapte. Important este ca si parintii sa respecte regulile pe care le impun copiilor.
Sedinte de familie. Reuniunile de familie sunt mai mult decat utile. Fiecare trebuie sa spuna care sunt problemele si fiecare in parte trebuie sa gaseasca solutii. Negocierea este o buna strategie.
Timp pentru fiecare copil. Este esential ca fiecare parinte sa gaseasca timp pentru fiecare din frati. In felul acesta parintii consolideaza relatia cu fiecare din cei mici, iar aceasta genereaza incredere si stabilitate emotionala pentru acestia, beneficii care se reflecta in relatiile dintre frati.
Timp pentru activitati in comun. Copiii unei famili nu sunt mereu impreuna, dupa cum parintii nu sunt mereu impreuna. Cea mai buna solutie este ca familia sa gaseasca timp pe care sa-l petreaca impreuna. Aceste momente de familie trebuie sa aiba loc in fiecare zi.
Jucarii comune. O solutie excelenta este ca fiecare dintre copii sa aiba jucariile lui. Se evita astfel in mod simplu conflictele. Dar specialistii spun ca este extrem de benefic ca fratii sa aiba jucarii comune, pe care sa nu le poata folosi decat impreuna. Este o buna cale prin care fratii participa la activitati comune, doar ei, fara prezenta si medierea parintilor. Eventualele conflicte trebuie gestionate si rezolvate doar de copii.
Articole relationate
Garderoba bebelușului la zăpadă: cum să îți protejezi micuțul în zilele reci de iarnă
Zăpada aduce bucurie și magie în sezonul rece, dar, pentru părinți, vine și cu provocarea de a-și îmbrăca bebelușul corect pentru vremea rece. Pielea delicată...
Copil de doar 1 an, bătut cu bestialitate de mama lui, în pătuț. A fost reclamată de tatăl copilului
Scene cutremurătoare s-au petrecut într-o casă din Chișinău. Un copil de doar 1 an și 2 luni a fost victima unui act de violență extremă din partea propriei mame....
Cum îți ajuți copilul de grădiniță să memoreze mai ușor poeziile pentru serbare
Memorarea unei poezii poate părea o provocare pentru un copil de grădiniță, dar cu abordarea potrivită, procesul poate deveni o experiență distractivă și plină de...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu