Se intampla ca unica solutie pe care o mai ai, pentru a-l face pe copilul tau sa te asculte, sa fie tipatul. Ei bine, afla ca este o pierdere de timp sa tipi la copilul tau, iar rezultatele aproape zero. Multi parinti (sincer, nu cred sa existe cu adevarat parinti care nu au tipat niciodata la copilul lor), ajung sa tipe la copilul lor ca ultim si suprem argument. Isi exprima in felul acesta autoritatea si cer cu voce ridicata sa fie ascultati.
De ce tipa parintii la copiii lor? Intr-o oarecare masura din dorinta de a se impune in fata copiilor, apoi dintr-un amestec de furie si frustrare pentru ca odrasla nu reactioneaza la cererile lor. Parintii tipa la copilul lor pentru ca asa li s-a intamplat si lor cand erau copii, pentru ca nu gasesc alte solutii si pentru ca, inconstient, statutul de parinte le da impresia, in mod eronat, ca au dreptul de a se impune in forta. A tipa la copilul tau este insa expresia unei atitudini de forta si a neputintei parintelui de a-si exprima autoritatea in alte forme, neagresive.
Psihologia si cercetarile in domeniul relatiilor dintre copil si parinte arata ca a tipa la un copil induce acestuia un sentiment de teama si insecuritate, provoaca resentimente si il indeparteaza pe copil de parintele sau. In plus un parinte care tipa la copilul sau ii genereaza acestuia un sentiment de vinovatie si lasa traume pe termen lung, mai ales daca aceasta "metoda" este frecvent folosita.
Pe de alta parte un copil are nevoie de limite si reguli, si trebuie sa inteleaga si sa asculte de autoritatea parintelui. Dar copilul are nevoie de intelegere, empatie si dragoste, iar echilibrul dintre aceste doua laturi, odata realizat, este in masura sa elimine din relatia parinte-copil orice forma de violenta.
De ce este inutil sa tipi la copilul tau? Daca ai impresia ca tipand ti-ai impus punctul de vedere, te inseli. Copilul va reactiona in sensul dorit de tine, din teama si din frustrare, dar niciodata din convingere. Cu alte cuvinte daca tipi o data vei incepe un cerc vicios pe care iti va fi din ce in ce mai greu sa-l rupi. Copiii nu sunt rai si nu se trezesc dimineata cu un plan diabolic in minte care sa te scoata pe tine, parinte, din minti. NU! Copilul are nevoie de sfaturi, repetate de zeci si zeci de ori, prin care sa-si insuseasca un comporament normal si firesc.
Reactiile normale, explicatiile si o atitudine cat de calma se poate sunt mult mai eficiente decat impunerea autoritatii prin forma de violenta verbala. O reactie normala o sa provoace o reactie normala, tot asa cum o reactie violenta o sa stimuleze un raspuns violent.
Ignorarea copilului revoltat, pedepsele privative, dar pe masura capacitatii de intelegere a acestuia si echilibrate cu fapte, mentinerea unor restrictii si impunerea unor reguli de la care nu trebuie sa permiti abateri, dar si rutina si explicarea simpla si clara a deciziilor sunt solutii mult mai eficiente si mai simple.
Citeste si:
Copilul si violenta verbala
Ce-ti scapa pe gura?
Articole relationate
Cele mai frumoase evenimente pentru copii în București – Magia sărbătorilor prin ochi de copil
Bucureștiul devine un loc magic pentru cei mici în perioada sărbătorilor de iarnă. Atmosfera orașului este învăluită de lumini strălucitoare, târguri pline de...
Top 6 cele mai mari greșeli pe care le poți face pentru a-ți strica dantura!
Sănătatea dentară este esențială pentru bunăstarea generală, dar deseori este neglijată sau afectată de obiceiuri dăunătoare. Chiar dacă îți periezi dinții...
Cum să faci față stresului de sărbători: ghid pentru mame ocupate
Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie o perioadă de bucurie și de magie, dar numai noi, mamele, știm că această perioadă îmbrăcată în sclipici vine la pachet...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu