Noi am putea ne descurcam perfect fara telefon mobil. Generatia actuala de copii insa pare sa nu mai poata fara. Asa ca, in mod natural vine intrebarea: de la ce varsta luam copilului telefon mobil?
Raspunsul vine la fel de natural, pentru ca suntem oameni stresati - de indata ce umbla singuri, nesupravegheati. Deci, cu siguranta sa fie la scoala. Cam de la 10 ani, sau mai devreme? Depinde de varsta pe care o are atunci cand merge fara tine in afara casei, la scoala sau la o ora de sport. Oricum, noi avem acum tendinta de a impinge aceasta varsta cat mai departe. Nici la joaca in fata blocului nu ne mai vine sa ii lasam nesupravegheati.
Un lucru este cert - parintii ar vrea sa impinga achizitionarea telefonului mobil cat mai tarziu, in timp ce copiii si-ar dori sa il capete cat mai devreme. Fiindca este cool. Si au si Alex si Costin si Maria. Si el nu vrea sa fie mai prejos.
Parintii ar vrea sa-l dea, nu-i vorba, insa sa fie folosit numai ca sa discute cu ei. In niciun caz pentru milioanele de mesaje pe care au tendinta acum copiii sa le trimita (pentru ca aruncatul de ghemotoace de hartie cu mesaje nu mai este la moda). Sau sa asculte non stop muzica de un gust indoielnic. Sau, si mai rau, sa socializezele facebook cu necunoscuti si sa joace non stop cine stie ce joculete cu impuscaturi.
Asa ca, primele telefoane vor fi unele cat mai simple cu putinta, sa nu aiba decat joculete banale si sa nu poti naviga cu ele pe internet. Este telefonul de urgenta, cel care ii linisteste pe parinti 'sa ma suni neaparat daca patesti ceva'. 'Uff... nu m-a sunat, deci este bine.'
Sau vor fi telefoane speciale pentru copii, care au tot felul de optiuni, dar si pretul pe masura:
- posibilitatea de a limita numarul de telefoane date sau numarul de minute;
- posibilitatea de a seta apelarea numai catre anumite numere;
- GPS tracker integrat, pentru a putea urmari copilul;
- fara conexiune la internet;
- fara jocuri;
- fara posibilitate de initiere a sms-urilor.
Ceea ce nu inseamna insa ca nu exista si celalalt tip de parinti, cel care ofera smartphone obisnuit inca de la 6 ani. Statisticile ne arata ca 1 din 10 parinti fac asta.
‘Astăzi, copiii sunt fără îndoială mult mai pricepuţi decât erau părinţii lor când vine vorba de tehnologie, dar nu ne putem aştepta să fie pe deplin conştienţi de pericolele la care se expun folosind telefoane mobile de ultimă generaţie. Criminalii informatici ştiu că este mult mai probabil ca un copil să cadă în capcana jocurilor, a actualizărilor false, a fraudelor prin SMS sau a altor tipuri de ameninţări. Iar pentru că tot mai mulţi copii folosesc smartphone-uri, escrocii vor căuta să exploateze acest lucru într-un mod din ce în ce mai agresiv’, Cătălin Coşoi, şef de Strategii Securitate al Bitdefender. (agerpres.ro)