Ce bine ar fi dacă ar există un manual pentru fiecare etapă din dezvoltarea copilului. Ce ușor ne-ar fi dacă am putea să-l consultăm de fiecare dată când trebui să ne adaptăm deciziile la vârsta celui mic.
Acest lucru totuși, este imposibil în primul rând pentru că nu există copil standard. Fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare, are nevoile lui, iar toate astea nu pot fi acoperite de un manual. Apoi, fiecare părinte are viziunea lui despre modul în care își crește copilul, iar obiectivele personale sunt și ele adaptate fiecărei familii în parte.
► Citeşte şi Hrănește nevoia de autonomie a copilului tău
Eu, de exemplu, am descoperit că îmi plac regulile. Îmi place să stabilesc limite în care funcționăm pentru că asta mă face să iau decizii mult mai ușor. Și nu e valabil doar pentru mine. Un copil care are prea multe opțiuni la dispoziție e copleșit și depășit de situație. Dar dacă trebuie să aleagă din doar câteva variante, mai ales dacă a trecut deja prin asta ghidat de un părinte, atunci va învață foarte repede ce are de facut.
Chiar dacă îmi plac regulile, nu sunt o fanatică. Există o libertate destul de mare în care putem jongla cu aceste reguli și poate cel mai important aspect: nu stabilesc regulile singură. Mă consult și cu copiii, astfel încât să le cunosc părerea și să țin cont de dorințele lor.
Împreună, în aproximativ 10 ani, am reușit să punem la punct o listă în care am evidențiat cele mai importante 10 reguli după care ne ghidăm și care ne motivează.
Va prezint Decalogul autonomiei copiilor:
- Prima dată îți arăt. A două oară facem împreună. A treia oară faci singur.
- Daca ai greșit, încearcă din nou. Dacă nu ți-a reușit de 3 ori, cere-mi ajutorul.
(...)
Citeşte mai mult pe meseriadeparinte.ro