Sunt 5 tipuri de hepatita: A si B sunt cele mai comune; C, D, E sunt mai putin intalnite.
In general, copiii sunt predispusi riscului de a contracta hepatita de tip B. In timp ce se stie ca adultii contracteaza boala prin sex neprotejat si folosirea in comun a acelor, expertii nu stiu cu siguranta care e calea de transmitere la copii.
Simptomele includ febra, voma, stare de oboseala si icter. Aceasta afectiune poate duce in viitor la insuficenta hepatica si cancer hepatic.
Poate fi prevenita hepatita?
Este recomandata imunizarea prin vacinare. Daca ai fost infectata cu hepatita B in timpul sarcinii, cand bebelusul se naste i se va face vaccinul impotriva hepatitei si o injectie cu imunoglobulina. Tratamentul este in 95% din cazuri eficient in prevenirea transmiterii bolii de la mama la copil.
Tratament
Daca bebelusul face hepatita de tip B, i se vor administra medicamente antivirale sau boala poate disparea de la sine. In jur de 10% din persoanele infectate dezvolta faza cronica a bolii, ceea ce insemna ca virusul ramane oricum in organism.
Din nefericire, copiii care contracteaza boala sunt categoria cu cel mai mare risc de cronicizare.
Hepatita de tip A
Este o alta forma a hepatitei. Pentru ca bacteria se afla in fecale, se raspandeste usor in medii neigienice, prin apa sau mancare contaminata.
Cum iti dai sema ca bebelusul are hepatita A
In cazuri grave de infectie, simptomele includ febra, lipsa poftei de mancare, stare de oboseala, disconfort abdominal, urina inchisa la culoare. Multi copii infectati nu au, totusi, nici un simptom.
Tratament
In majoritatea cazurilor, recuperarea insemna odihna. Simptomele cedeaza de obicei dupa 2 luni dar se pot mentine si pana la 6 luni.
Cum se poate preveni infectarea
Daca banuiesti ca bebelusul a fost expus riscului de a contracta virusul, medicul iti va recomanda sa ii faci o injectie cu imunoglobulina, care contine anticorpi impotriva virusului. Aceasta trebuie administrata intr-un interval de 2 saptamani de la expunerea la risc iar efectul va dura pana la cateva luni.
Articole relationate
Reacția Ministrului Sănătății după ce un băiat de 16 ani a murit la camera de gardă a Spitalului din Târgu-Jiu, fiindu-i refuzată operația
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că medicul chirurg de la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu ar fi trebuit să opereze copilul de 16 ani care a...
Pericolele ascunse în jucării: Ce trebuie să verifici înainte de a cumpăra
Când vine vorba de alegerea jucăriilor pentru copii, siguranța ar trebui să fie prioritatea principală pentru orice părinte. Deși jucăriile par inofensive, ele pot...
Cum să crești un bebeluș curios: sfaturi pentru a încuraja explorarea și învățarea
Creșterea unui copil curios este una dintre cele mai mari bucurii pentru un părinte. Curiozitatea este motorul care alimentează explorarea, descoperirea și învățarea...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu