Sari la conținut

Imaginatia copilul

Toti copiii sunt in mod natural creativi, iar parintii lor trebuie sa ii incurajeze. Cum? Prin joc, fara a evalua sau comenta performantele celor mici.

Catherine Dolto, psiholog, femeie si mama specializata in psihologia copiilor, sustine ca copiii sunt sensibili si receptivi. Copiii simt ritmul, muzicalitatea versurilor, formele si culorile intr-un mod in care adultii au uitat sa o faca. Copilul face legatura intre ritm si miscare in timpul vietii intrauterine, deci se poate spune ca omul se naste cu dansul in sange. De cele mai multe ori educatia si adaptarea la regulile societatii fac ca aceste daruri pe care omul le primeste prin nastere sa se piarda sau, in cel mai bun caz, sa nu se dezvolte pe masura potentialului pe care il au.  

Ce pot face parintii ca sa dezvolte creativitatea copiilor? Catherine Dolto sustine ca parintii trebuie sa-si controleze modul in care reactioneaza si sa inteleaga gesturile copiilor. "Priveste-i si intreaba-i ce fac, inainte sa ii critici. Exista copiii de trei-patru ani care daca au un aparat de fotografiat, in mana, sunt in stare sa faca fotografii uluitoare si putem si noi sa vedem lumea prin ochii lor. Zgomotele si imaginile din jurul lor au alta valoare pentru copiii decat pentru noi", spune Catherine Dolto.


Jocul este o cale de a stimula creativitatea? Catherine Dolto sustine ca da, dar doar in masura in care adultul il ajuta pe copil sa descopere singur ce este in spatele jocului. "Da-i subiecte la care sa se gandeasca. De exemplu spune-i sa vada culoarea cerului si a frunzelor. Hraneste-i mintea, dar lasa-l sa faca singur legaturi, lasa-l sa dobandeasca propriile lui experiente, fara sa-i oferi tipare", spune Catherine Dolto.

Nu-i cere performanta! Daca parintele devine obsedat de performanta si ii cere copilului "capodoperele" ii poate ucide creativitatea. Nu-i critica desenele, indiferent cat sunt ele de simple, banale sau caraghioase, ci cere-i sa-ti explice si sa-ti povesteasca ceea ce a desenat. Blocajele copiilor sunt urmarea blocajelor parintilor lor, care, culmea, nu-i considera creativi! "Nu-i crea false sperante. Nu-i spune ca deseneaza exceptional, daca desenele lui sunt banale, dar nici nu-l critica. Talentele uluitoare sunt rare, imaginatia si creativitatea este un talent pe care il putem avea fiecare dintre noi. Nu exista copil care sa nu aiba imaginatie, nu exista copil in care sa nu exista creativitate si o scanteie de geniu. Un copil de la care se cere mult o sa devina un adult plin de constrangeri, in timp ce un copil creativ devine un spirit liber si o mainte agera. In mod inexplicabil parintii se tem imaginatia copilului lor, uneori inconstient", spune Catherine Dolto.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!