Perioada ce se intinde de la venirea frigului, pana in primavara este propice recrudescentei infectiilor respiratorii puternice la copiii mici, unii dintre ei prezentand chiar episoade infectioase repetate.
Nu este exceptional ca antibiotice diverse sunt prescrise cu aceasta ocazie, in functie de schimbarile care au loc la capatul catorva zile. Nu este deloc rar ca medicamentele derivate ale cortizonului sa fie prescrise pentru efectul lor anti-inflamator.
Trebuie stiut ca majoritatea acestor infectii sunt de origine virala, virusul fiind transmis de la copil la copil, in colectivitati sau acasa.
Prima manifestare a infectiei virale respiratorii este o scurgere nazala (rinita), care poate apoi sa atinga faringele (rinofaringita).sau bronhiile (bronsita, bronsiolita), chiar si urechile (otita).
Niciun antibiotic nu este eficace asupra virusului si prescrierea lui dintr-o data este fara sens. Singura sa indicatie este pentru tratamentul supra-infectiilor de origine bacteriana. Acestea trebuie cautate atunci cand febra persista pe parcursul a 3-4 zile sau cand reapare atunci cand infectia initiala parea ca se amelioreaza. Prescriptia abuziva a antibioticelor in fata unei infectii care debuteaza cu o rinita este costisitoare si risca sa faciliteze dezvoltarea unor bacterii rezistente.
Derivatii cortizonului sunt din ce in ce mai mult prescrisi pentru o infectie respiratorie. Trebuie sa ne amintim ca singurele lor indicatii privesc laringitele ascutite, anumite crize de astm si anumite sinuzite. Prescrise izolat (cum de altfel sunt si anti-inflamatoarele non-steroide), risca sa faciliteze survenirea si difuzarea unei supra-infectii bacteriene.
Trebuie sa cunoastem indicatiile fiecarui medicament inainte de a-l administra copilului. Acestea pot crea neplaceri mult mai mari decat cele initiale daca sunt prescrise abuziv. Consultati mai multi medici daca nu sunteti sigura ca tratamentul initial este cel corect.
Articole relationate
Top 6 cele mai mari greșeli pe care le poți face pentru a-ți strica dantura!
Sănătatea dentară este esențială pentru bunăstarea generală, dar deseori este neglijată sau afectată de obiceiuri dăunătoare. Chiar dacă îți periezi dinții...
Ploaia și bebelușul. Mituri și adevăruri despre ieșirile pe timp ploios, cu bebele
Ploaia poate fi o sursă de anxietate pentru mulți părinți când vine vorba de bebelușii lor. De la frica de răceală până la evitarea completă a plimbărilor în...
Diferența dintre infecțiile virale și bacteriene: De ce antibioticele nu sunt întotdeauna soluția
Atunci când copiii se confruntă cu simptome de boală, cum ar fi febră, tuse sau dureri în gât, părinții se grăbesc adesea să găsească cele mai rapide soluții...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu