Sari la conținut

Lasa-ti copiii sa se descurce singuri! 6 situatii in care nu trebuie sa intervii

E normal sa-ti doresti tot ce este mai bun pentru copilul tau. Sa aiba lumea la picioare si nimeni si nimic sa nu-l atinga. Insa intotdeauna vor fi situatii in care va fi ranit de altii, iar pentru a se dezvolta cat mai bine si cat mai frumos e indicat ca, uneori, sa faci un pas in spate si sa-l lasi liber. Liber sa experimenteze si situatii mai putin placute!

Povestea aceea cu puii lasati sa zboare din cuiburi spre noi orizonturi este prezenta in viata oricarui parinte. Insa momentul in care isi lasa copilul sa se desprinda difera la o persoana la alta. Mai ales ca fiecare isi doreste tot ce e mai bun pentru prichindelul sau si, daca ar putea, nu ar permite nimanui sa-l raneasca. Insa psihologii recomanda sa le acordam mai multa libertate copiilor nostri in a experiementa diverse situatii, sa-i lasam sa se descurce singuri inca din primii ani de viata. Care sunt acele situatii?

1. Certurile intre frati

Cat de repede se poate darama o constructie LEGO? In cateva secunde, nu?! Cam tot in atatea secunde copiii tai pot trece de la disperare la extaz, caci nu exista frati care sa nu se ciondaneasca. Vor aceeasi masinuta, vor aceleasi papusi, vor aceleasi carti si nu vor in niciun chip sa imparta o ciocolata. Suna cunoscut, nu?! Insa, in tot atatea secunde se si impaca, iar dupa un minut de cearta, tipete, urlete si nervi se iau in brate ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Cel mai bine e ca, in astfel de momente, sa faci un pas in spate si sa nu intervii in conflictul lor. Lasa-I pe ei sa-si rezolve singuri divergentele!

2. Imbrancirile de la locul de joaca

Poate cele mai frecvente conflicte intre copii apar la locul de joaca, care se transforma, uneori, intr-un adevarat camp de lupta. Tipete, urlete, mingii aruncate si imbranciri pe scara toboganului. Si multe mamici care isi apara puii mai vehement decat ar trebui, incat te intrebi “Cine este copilul? Si cine este mama?”… Psihologii recomanda ca, in momentul in care iti observi copilul ca ar putea intra intr-un conflict cu cineva, sa-l lasi pe el sa aplaneze lucrurile. Te poate surprinde cu maniera sa simpla de a se detasa de acel conflict. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa te implici in cazul in care cearta degenereaza in situatii mult mai grave: jigniri, violenta.

3. Lucruri uitate acasa

In general, copiii sunt mai distrati si isi uita acasa, de multe ori, caietul cu teme. Sau fularul si manusile. Sau echipamentul de sport. Desi i-ai atras atentia de nenumarate ori, ba chiar te-ai intors din drumul tau spre serviciu pentru a-I lua de acasa lucrurile uitate. E timpul sa-l lasi sa suporte consecintele! Si-a uitat temele acasa? Va primi o mustrare sau un calificativ slab, insa va invata sa fie mai responsabil.

4. Conflictele cu celalalt parinte

In cele mai multe cazuri, e bine sa nu intervii in conflictele dintre copil si partenerul tau de viata. Lasa-I pe ei sa-si rezolve problemele si, daca opinia ta este total diferita fata de cea a sotului sau a sotiei tale, discuta in privat, nu in fata celui mic. Divergentele dintre adulti nu se dezbat in fata copiilor.

5. Relatiile cu alte persoane

Indiferent cat de greu este sa admiti faptul ca juniorul tau creste si este din ce in ce mai independent de tine, incearca sa nu te implici prea tare in relatiile lui cu alte persoane in afara familiei. Nu-i spune ce sa gandeasca, ce sa simta si ce sa nu intrebe, decat in momentul in care lucrurile degenereaza grav. Mai ales cand copilul tau se indreapta cu pasi repezi spre adolescenta, iar episoadele de razvratire vor fi din ce in ce mai dese.

6. Incapatanarea

I-ai spus de multe ori sa nu-si mai lase jucariile pe jos ca s-ar putea sa calce pe ele si sa le strice. Te-a ignorat, iar masina preferata s-a sfaramat in zeci de bucatele. I-ai spus sa nu-si lase paharul cu suc pe marginea mesei ca s-ar putea sa-l verse. In secunda doi, paharul a fost pe jos si s-a spart. Copiii au tendinta de a face pe dos orice le spui tu si ignora orice sfat venit din partea ta. Nu riposta si nu folosi replica “Ti-am spus eu!”. Lasa-l sa invete din propriile greseli.

Cu siguranta, iti va fi greu sa te detasezi de anumite lucruri, insa e bine sa-ti lasi copilul sa experimentezi cat mai multe, cu o anumita limita, ce-i drept! O sa te surprinda…
Tu cata libertate ii acorzi copilului tau?

Foto: Pixabay.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • DAN

    DE CE,ACEST ARTICOL SE ADRESEAZA DOAR MAMELOR?.....TOTUL E VALABIL SI PENTRU TATI....

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!