Sari la conținut

Masuri de prim ajutor pentru copii in caz de fracturi

 Alearga, sar, se ascund, se catara, se arunca dupa minge sau se imbrancesc pur si simplu. Sunt doar cateva dintre activitatile practicate zilnic de copiii nostri, activitati care pot duce, uneori, si la accidente. Ce faci in momentul in care se raneste si isi fracutureaza o mana sau un picior?

Copiii nostri debordeaza de energie si e normal sa alerge, sa sara, sa se imbranceasca sau sa joace cu mingea indiferent de spatiu. Uneori insa, pot aparea si accidente neplacute, mai ales in sezonul rece cand se poate aluneca usor din cauza ghetii. Prin urmare, e bine sa stii ce masuri de prim ajutor poti aplica in caz de fractura.

Cum recunosti o fractura la copii?

In termeni medicali, ruperea unui os se numeste fractura si, in cele mai multe situatii, o recunosti atunci cand locul ce ar fi trebuit sa fie rigid (osul) este moale. In plus, copilul se va manifesta astfel: plans puternic, va avea senzatie de durere chiar si la o atingere banala, zona va fi imflamata, chiar ar putea sa si sangereze in cazul unei fracturi deschise.
Ce masuri de prim ajutor trebuie sa aplici in cazul unei fracturi?
Potrivit Crucea Rosie, in primul rand trebuie sa verifici semnele vitale ale copilului, in cazul in care si-a pierdut cunostinta: resiratie, puls. Apoi suna la numarul de urgenta 112.

Ce poti face pana la sosirea unui echipaj medical?

Daca nu e cazul unei fracturi deschise, imobilizeaza-l pe cel mic astfel incat partea fracturata sa nu mai poata fi miscata din loc, pentru ca oasele rupte fiind ca dintii ferastraului, ar putea sfasia carnea sau rupe vreo artera.
In cazul in care amblanta intarzie si vrei sa-l transporti pe cel mic la cel mai apropiat spital, va trebui sa-I imobilizezi fractura cu ajutorul atelelor, niste scandurele lungi cat membrul fracturat si late de trei degete, invelite in carpe sau in vata. De asemenea, se mai pot confectiona atele din craci subtiri legate cu sfoara si apoi infasurate in carpe, cartoane, bete late etc. Pentru fractura fluierului piciorului, coapsei, bratului, aseaza o atela pe partea din spatele membrului fracturat si doua pe partile laterale. Le legi apoi la mijloc, sus si jos.
In caz de fractura la brat, atelele trebuie sa cuprinda incheietura umarului si a cotului, pana la degete. In fracturile coastelor vom pansa strans pieptul cu ajutorul unui prosop.
In cazurile mai grave cum sunt fracturile coloanei vertebrale si bazinului, copilul nu trebuie miscat. Aseaza sub el o scandura lata, leaga-l de scandura scandura si transporta-l urgent la spital.

ATENTIE! NU incerca sa pui tu osul in pozitia initiala; apeleaza la un medic care sa evalueze situatia si sa stabileasca un tratament!

Foto: www.medpagetoday.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!