Sari la conținut

Masuri de prim ajutor pentru copii, in caz de hemoragie nazala

Ce poate fi mai inspaimantator pentru un parinte decat atunci cand vede, pentru prima data, ca puiului sau ii curge sange din nas?! Mai ales ca astfel de episoade pot aparea frecvent in primii ani de gradinita, in special la baieti. Ce faci intr-un astfel de moment? Iata cateva masuri de prim ajutor pentru copii, in caz de hemoragie nazala.

Cei mai predispusi hemoragiilor nazale sunt copiii, in special baietii, cu varste intre 2 si 10 ani.  Sangerarea nazala sau epistaxisul se manifesta, de obicei, in anotimpurile reci din cauza umiditatii crescute din aerul ambiant si prezentei infectiilor respiratorii.

Ce provoaca hemoragia nazala la copii?

- traumatizarea  mucoasei nazale prin suflarea defectuoasa a nasului (pe ambele nari deodata)

- rinita alergica (ce se caracterizeaza prin stranut frecvent si necesitatea suflarii permanente a nasului )

- rinita atrofica (epistaxisul apare la inlaturarea crustelor uscate prezente pe mucoasa nazala)

- deficiente de calciu sau vitamina K in organism

- infectarea mucoasei nazale cu formarea unor cruste uscate

- antiinflamatoare de tipul Ibuprofen; de aceea, medicii recomanda administrarea acestor preparate cu prudenta

- folosirea excesiva a preparatelor decongestionante nazale care contin Adrenalina (de tipul Naftizin, Galazolin)

- inhalarea unor substante chimice (preparate cu clor sau detergenti)

- corpi straini ajunsi accidental in cavitatea nazala (fragmente mici de jucarii sau alte obiecte cu dimenisuni foarte reduse)

- medicamente anticoagulante (Aspirina este contraindicata la copii)

- aerul uscat sau prea umed din incaperi

- boli grave ca anemia, insuficienta renala, insuficienta hepatica, hemofilia,tulburari de coagulare a sangelui, boli vasculare.

Inca din copilarie, cei mai multi dintre noi stim ca, atunci cand ne curge sange din nas, trebuie sa ne asezam intinsi pe spate, cu mana opusa narii care sangereaza in sus. Cu siguranta, unii dintre noi am aplicat aceasta metoda si copiilor nostri, insa specialistii de la Crucea Rosie considera ca am procedat gresit.

Ce masuri de prim ajutor poti aplica in caz de hemoragie nazala?

Incearca sa nu intri in panica! Ramai calma si incurajeaza-l pe cel mic, pentru ca vederea sangelui reprezinta un soc pentru el. Nu uita ca plansul poate agrava problema!

Apoi,  copilul trebuie asezat in pozitie verticala (nu culcat), cu capul usor aplecat inainte , pentru a evita inghitirea sangelui si aparitia vomei/ Daca se simte rau si nu poate sta in pozitie vertical, cel mic poate fi asezat si pe pat, dar cu trunchiul si capul ridicat.

Folosindu-te de un servetel sau o compresa sterila, apuca usor partea moale a nasului (imediat sub portiunea osoasa) cu degetele (aratatorul si degetul mare). Daca copilul este mai mare poate realiza singur aceasta operatiune, respirand pe gura.

Se face o compresie digitala de cel putin 10-15 minute pe ambele parti ale nasului extern; in acest timp copilul va respira exclusiv pe gura.

Daca acumuleaza sange in cavitatea bucala, acesta trebuie scuipat (in niciun caz inghitit).

In cazul in care servetelul, fasa se imbiba cu prea mult sange, nu te opri din compresie! Eventual, aplica alta peste cea initiala.

Nu incerca sa introduci in cavitatea nazala tampoane din vata pentru a bloca curgerea sangelui! Atunci cand le vei extrage,  vasele sangvine se pot rupe si sangele va reincepe se curga. Poti insa sa introduce in nari mese din tifon imbibate cu apa oxigenata de 3%.

Dupa ce hemoragia a disparut, nu incerca sa-i sufi nasul celui mic si incearca sa-l impiedici sa-si bage degetele in naris au sa se joace prea energic cel putin doua ore. Poti sa-I distragi atentia cu un film sau desene animate, ori ii poti citi povestea preferata.

IMPORTANT! Daca hemoragia nazala este abundenta si dureaza mai mult de 15 minute trebuie sa mergi de urgenta la medic. Este necesara efectuarea hemoleucogramei (analiza generala de sange ) si coagularea sangelui (timpul de sangerarea si coagulare). Cand copilul sufera frecvent de epistaxis trebuie evitata expunerea prelungita la surse de caldura si la soare. 

Poti vedea in video-ul de mai jos o demonstratie de masuri de prim ajutor pe care ai putea sa le aplici in cazul in care copilul tau sufera o hemoragie nazala:

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!