Sari la conținut

Metoda Montessori pe înțelesul tuturor

Am auzit prima oară de Montessori atunci când Ana avea vreo 3-4 ani. Nu mai rețin contextul, dar știu că mi s-a părut interesant. Un an mai târziu, am decis să schimb grădinița la care mergea Ana și am luat în calcul și metoda Montessori. Mi s-a răspuns atunci că este târziu să fie integrată în Montessori și că va fi greu.

► Citeşte şi 7 activităţi Montessori pentru copilul tău

Am fost surprinsă și cam dezamăgită, dar recunosc că nu am stat să aprofundez. Nu am făcut-o nici mai târziu, deși mi-am dorit mereu să înțeleg în detaliu ce este metoda Montessori și de ce este ea bună pentru dezvoltarea copiilor.

Am găsit acum prilejul și persoana potrivită. Luci Gheorghiu, educator Montessori și autor la Copilăria Sofiei și a lui Pavel a acceptat să îmi răspundă la întrebări. A ieșit un articol care sper să vă ajute să înțelegeți principiile de bază din  metoda Montessori. Mie una mi-a clarificat foarte multe lucruri și dacă aș mai avea acum un copil, clar aș lua în considerare metoda Montessori.

► Citeşte şi 20 de jocuri Montessori fără jucării. Senzaționale pentru micuțul tău

Montessori este o filosofie de viață, un stil de viață.

Poate în pozele de pe internet sau când vizităm gradinițe Montessori descoperim că se pune mult accent pe cum arată mediul, rafturi ordonate cu tăvițe ce conțin mici obiecte delicate al căror scop ne imaginam că este unul educativ, însă total misterios pentru părinți. Și totuși, ceea ce vedem într-un mediu Montessori nu este decât o mică parte, inutilă fără principiile din spate. Pentru că Montessori, contrar a ceea ce credem, nu se reduce la ”o tehnică de predare”, dar este palpabilă și accesibilă oricui acasă, dacă se înțeleg principiile.

Metoda Montessori. 5 concepte cheie

Învățarea naturală, prin experimentare cu mediul și cu propriile abilități

Imaginați-vă un joc de ping-pong cu un prieten. Tu trimiți mingea către el folosindu-te de capacitatea ta din acel moment dar, de câte ori se întoarce mingea, te obligă să te adaptezi la noua situație, devenind tot mai experimentat.

Copiii sunt capabili să facă asta încă de la naștere, folosindu-se predominant de simțuri. Și așa ajungem la următorul concept.

(...)

Citeşte mai mult pe pisicapesarma.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!