O data cu intrarea in colectivitate in primul an de gradinita, cei mici sunt expusi la tot felul de virusi. In functie de cat de puternic este sistemul lor imunitar, copiii pot dezvolta diverse afectiuni la nivelul epidermei. Printre ele, se numara si molluscum contagiosum, o infectia virala despre care am primit mai multe lamuriri de la Amalia Anghel, medic specialist dermatovenerologie.
- Ce este mai precis molluscum contagiosum?
Molluscum contagiosum este o infectie virala, cu virusul molluscum contagiosum, cu transmitere directa, rar indirecta, caracterizata prin leziuni proeminente la nivelul pielii, ce se pot extinde pe suprafete mari, asimptomatica de regula. De obicei sunt afectati copiii in cadrul colectivitatilor: gradinite, scoli, bazine inot.
- Care sunt simptomele acestei infectii? Cum se manifesta la copii?
Aceasta afectiune se manifesta prin aparitia unor leziuni hemisferice (proeminente), de culoarea tegumentului indemn, uneori usor eritematoase (rosii), ferme, cu un continut alb-galbui, ce se poate exprima doar la chiuretaj. Dimensiunea acestora poate varia intre 1-2 mm si 4-5 mm, iar pacientul poate prezenta intre 1 si cateva zeci de leziuni, sigulare sau grupate. Poate aparea in orice parte a corpului, dar in special la nivelul trunchiului, membre superioare si inferioare, extreme de rar la nivelul palmelor sau plantelor. Sunt complet asimptomatice. Se pot extinde prin grataj mecanic (scarpinat) in zona afectata sau regiunile adiacente.
- Ce varste sunt predispuse la acest tip de infectii?
Cel mai frecvent sunt afectati copii intre 1-10 ani, in colectivitate (gradinite, scoli) sau care frecventeaza piscine/bazine inot, ce intra in contact cu persoanele infectate cu acest virus. Exista afectiuni predispozante pentru copii precum diateza atopica, dar nu avem o conditie obligatorie favorizanta, orice copil putand fi afectat.
- Cum se transmite? Care este perioada de incubare?
Aceasta afectiune se transmite prin contact fizic (direct) cu persoanele afectate, frecvent in cadrul sporturilor de echipa/de contact, piscina, dusurile comune, sau in colectivitatile de copii (gradinite, scoli). Rar se descrie transmitere indirecta, spre exemplu prin folosirea in comun a vestimentatiei, a prosoapelor sau chiar a jucariilor. Perioada de incubatie este intre 2 saptamani si pana la cateva luni.
- Ce complicatii poate produce?
Acaesta infectie nu produce complicatii redutabile, singurele lucruri ce se pot intampla sunt cresterea in dimensiuni a leziunilor, eventual traumatizarea sau inflamatia acestora si fenomenul de extensie regional indus de grataj (scarpinat). Pentru leziunile mari evidarea (golirea) incorecta, intamplatoare indusa de obicei paratraumatic poate lasa cicatrici reziduale.
- Ce masuri trebuie luate in momentul in care copilul este diagnosticat cu molluscum contagiosum?
Dupa diagnostic copilul infectat cu molluscum contagiosum trebuie tratat in cabinetul medicului specialist, iar dupa epitelizarea completa poate fi reintrodus in colectivitate, perfect vindecat si fara infectie cu virusul molluscum contagiosum.
- De cele mai multe ori, copiii se infecteaza la gradinita. In acest caz, este necesara izolarea micutului infectat?
Intr-adevar in special sunt afectati copii de gradinita, in cadrul colectivitatii, prin activitatile pe care le desfasoara, de obicei jocul. Transmiterea este simpla in acest context, nu 100% sigura, nu toti copii dintr-o clasa vor fi contaminati, depinde de susceptibilitatea si receptivitatea fiecaruia dintre ei. Da, un copil diagnosticat trebuie tratat de catre medical specialist dermatolog si apoi reintrodus in colectivitate, pentru ca este o sursa activa de infectie.
- Care este tratamentul pentru molluscum contagiosum? Cat timp dureaza?
Tratamentul acestei afectiuni este realizat de catre medical specialist dermatolog, extrem de simplu si netraumatizant. Se realizeaza chiuretajul acestor leziuni, cu un instrument asemananator unei cupe prin care se decapeaza si se evacueaza continutul. Este o procedura care dureaza cateva minute, nedureroasa, cu epitelizare rapida si vindecare fara cicatrici. Exista si solutii de uz local, la domiciliu, cu aplicatii multiple, sicaitoare pentru copilul mic, ce pot induce eritem (roseata) pe zona tratata si a caror eficienta nu este 100% sigura.
- Cum poate fi prevenit acest tip de infectie?
Infectia cu acest virus nu poate fi prevenita, este un virus banal, cu care copilul poate veni in contact, poate sau nu sa aiba forma clinic activa de boala, al carei tratament este unul sigur si simplu.
- In ce moment poate fi considerat vindecat copilul care a fost diagnosticat cu molluscum contagiosum?
Dupa tratamentul de specialitate, o data cu disparitia leziunilor clinice, copilul poate fi considerat vindecat, nemaifiind o sursa de infectie. In schimb acest virus nu induce imunitate durabila, copilul putandu-se reinfecta la un nou contact cu o persoana infectata.
Foto: Hepta