Probabil că şi voi, ca şi mine, aţi auzit de un milion de ori că este foarte rău să îi lăsăm pe copii să petreacă timp în faţa ecranelor, fie că este vorba despre televizor, fie că vorbim de tablete sau telefoane. Prin urmare, am încercat să limităm cât mai mult acest timp. Şi cel mai adesea am dat greş.
Am reuşit să limităm timpul, dar totodată am ridicat nori de frustrare în familia noastră – supărare din partea copiilor că li se interzice şi ruşine din partea noastră că nu am reuşit să le interzicem cu totul. Şi poate că nici nu ar trebui. Nu putem să ne creştem copiii aşa cum am crescut noi. Pentru că societatea de azi, prin accesul atât de facil la tehnologie, este diferită. Şi, oare, am vrea să fie ca înainte? Nu am vrea. Accesul la informaţie ne-a făcut mai liberi. Prin urmare, este un pic ipocrit din partea noastră să interzicem copiilor un contact pe care noi îl avem zilnic. Poate că este mai bine să avem o altă abordare – să ne uităm la tipul de interacţie pe care îl copiii îl au cu tehnologia, astfel încât să scoatem cât mai mult din acest contact.
Un studiu făcut asupra copiilor între 8 şi 18 ani ne arată cum folosesc aceştia tehnologia:
Consum pasiv – se uită la televizor, asculta muzică, citesc
Consum interactiv- joacă jocuri şi căuta informaţii pe internet
Comunicare – video chat şi social media
Creare de content – video sau text sau design
Ne uităm la ele şi ne dăm seama că nu sunt toate rele. De ce le-am interzice să comunice sau să caute informaţii sau să creeze ceva? De ce nu i-am lăsa să vadă un film bun sau să asculte muzică?
►Citește și Cum limitezi timpul la TV sau la tabletă? Regula celor 5 minute nu mai este valabilă
Prin urmare, nu ar trebui să ne concentrăm pe interzicere, ci mai degrabă pe calitatea interacţiunii. Să îi învăţăm să caute şi să recunoască lucruri de valoare. Să câştige ceva din interacţiune.
Asta nu înseamnă desigur că ar trebui să facă numai asta. Rămâne la fel de important să facă sport, să ajute în casă, să meargă la şcoală, să aibă prieteni etc. Doar că nu mai trebuie să demonizam contactul cu tehnologia şi să îi găsim un loc în viaţa noastră. Cu alte cuvinte să facem un program, astfel încât să fie un echilibru în toate.
Cât ar fi indicat să aibă un copil contact cu tehnologia? American Academy of Pediatrics recomanda următoarele
Copiii sub 18 luni nu ar trebui deloc să folosească tehnologia, cu excepţia video chat, dacă stau de vorbă cu persoane din familie aflate la distanţă
Copiii între 18 şi 24 de luni pot să intre în contact cu tehnologia, însă părinţii ar trebui să caute pentru ei programe de bună calitate şi să stea lângă ei atunci când interacţionează. Cu alte cuvinte să se joace împreună.
►Citește și Cum arată copilăria fără TV, smartphone ori tabletă?
Între 2 şi 5 ani contactul cu tehnologia nu ar trebui să fie mai mare de o oră pe zi.
În toate familiile există perioade în care tehnologia se foloseşte mai intens şi perioade în care nu prea este băgată în seamă. Important este să încercăm să facem un plan şi să menţinem un echilibru, la fel ca oricare alt domeniu din viaţa noastră.