Sari la conținut

Obiectiv: copii destepti si fericiti, dornici sa vina la scoala.

A inceput clasa I. Toata lumea este emotionata, de la parinti si copii, pana la invatatori. Necunoscutele sunt multe, nelinistile si mai si. Mai jos va prezentam un interviu cu invatatoarea Luminita State de la liceul Al Vlahuta din Bucuresti despre clasa I, scoala romaneasca si rolul parintilor in educatia scolara. Doamna Luminita State are 25 de ani vechime in invatamant, este expert in management educational si membru in echipe de proiect educational in parteneriat cu scoli din strainatate.

Cat de important este primul an de scoala pentru educatia unui om?

In primul an de scoala se pun bazele scris-cititului, numeratiei in concentrul 0-10, mai intai, apoi 0-100, se invata adunari si scaderi cu numere pana la 100, se rezolva probleme simple, practice, pe baza observatiilor din mediul inconjurator.
Insa, cel mai important, in functie de climatul educational din clasa, creste stima de sine a copilului si, implicit, performantele lui scolare.

Ce ar trebui parintii sa isi doreasca sa obtina in urma acestui an?

Copii destepti si fericiti, dornici sa vina la scoala.

Este un avantaj sau un dezavantaj daca cei mici incep scoala stiind sa citeasca, sa socoteasca, avand un nivel superior mediei?

Este un avantaj net pentru ei, vor fi mai increzatori atunci cand vor rezolva mai repede si corect anumite sarcini didactice . Desigur, aici intervine diferentierea, iar acesti copii vor primi sarcini didactice cu un grad de dificultate mai mare sau altele decat ceilalti colegi, in functie de disciplina de studiu si tema abordata.

Cum ati descrie dvs o invatatoare foarte buna?

Nu stiu daca se poate vorbi despre o “invatatoare foarte buna”, deoarece in colectivul de elevi aceleasi metode si tehnici de predare-invatare pot fi bune pentru 23 de copii, dar nu si pentru ceilalti doi din clasa, factorul uman fiind subiectiv. Dar cred ca o “invatatoare buna”  trebuie sa puna si minte, si suflet in formarea elevilor sai.

Care ar trebui sa fie rolul parintilor astfel incat rezultatele scolare sa fie bune? Ce le cereti dvs parintilor?

Rolul parintilor este hotarator in primii ani ai scolaritatii copilului prin asigurarea motivatiei acestora, prin ajutorul oferit la unele teme (asta ii apropie pe copii de parinti), printr-o buna colaborare cu cadrul didactic. Eu le cer parintilor implicare in realizarea unor activitati cu copiii, activitati scolare si extrascolare.

In general parintii sunt stresati de faptul ca scoala romaneasca 'inregimenteaza', uniformizeaza. Cum ar putea un invatator sa pastreze individualitatea copiilor?

Scoala romaneasca nu uniformizeaza altfel/mai mult decat alte scoli occidentale (pe care le idealizam noi), iar eu am avut ocazia sa constat asta dupa ce am vizitat cateva scoli din Spania, Italia, Franta, Marea Britanie, SUA.

Omul este o fiinta sociala si doreste sa se integreze intr-un grup, de aceea va imita unele comportamente, va respecta regulile acelui grup, ca sa fie acceptat. Asa se intampla si la scoala: copiii au tendinta de a se conforma pentru a fi incadrati /acceptati in grupul dorit, in cazul nostrum colectivul de elevi.

Ca invatator, fiind cu ei ora de ora, ajungi sa le cunosti potentialul intelectual, artistic sau sportiv si sa respecti competentele lor individuale, aptitudinile lor,  punandu-le in valoare cu fiecare ocazie.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!