Sari la conținut

Recunoaste bolile copilariei (I)

In timp ce vaccinurile au eliminat practic unele boli ale copilariei, multe altele raman o realitate in viata copiilor nostri. Acestea variaza de la infectii comune, pana la boli misterioase cum ar fi boala Kawasaki. In articolul de fata vei afla mai multe despre o serie de boli ale copilariei, insa la fiecare imbolnavire a copilului va trebui sa consulti medicul pediatru pentru un diagnostic si un tratament corect.

VSR

VSR este prescurtarea de la virusul sincitial respirator si prima cauza pentru bronsiolita (inflamatia cailor respiratorii mici) si pneumonie la copii. Infectia incepe cu simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra, nas infundat si tuse. Pana la 40% din copiii aflati la prima infectie cu VSR vor dezvolta respiratie suieratoare vizibila, si pana la 2% vor necesita spitalizare. VSR tinde sa aiba o evolutie mai usoara la copiii mai mari si adulti.

 

Infectia urechii

Copiii mici sunt predispusi la infectii ale urechii din cauza trompelor mici ale lui Eustache. Aceste tuburi conecteaza urechile de gat si se pot bloca din cauza inflamatiei aduse de o raceala. Acestea “capteaza” lichidul in interiorul urechii medii, in spatele timpanului, si permit inmultirea rapida a germenilor. Simptomele includ febra, stare de nervozitate si il vor face pe cel mic sa se traga frecvent de ureche. Cele mai multe infectii ale urechii sunt cauzate de virusuri si trec pe cont propriu. Vaccinarile din copilarie ajuta la prevenirea infectiilor provocate de anumite bacterii care pot cauza infectii ale urechii.

 

Otita medie

O acumulare de lichid in urechea medie (cu sau fara nici o durere) se numeste otita medie. Urmeaza de cele mai multe ori unei infectii acute a urechii sau unor infectii ale tractului respirator superior. Lichidul de obicei dispare de la sine in cateva saptamani. Cu toate acestea, in cazul in care persista sau devine dens, gros, poate interfera cu auzul unui copil. Este nevoie de interventia medicului pentru a ajuta la drenarea lichidului.

 

Crupul

Semnul distinctiv al crupului (laringotraheobronsitei) este o tuse care suna ca un latrat. Cauza tusei este inflamatia in caile respiratorii superioare, cauzata de obicei de un virus. Daca respiratia devine grav afectata, ar putea fi necesar tratamentul spitalicesc. Cu toate acestea, majoritatea copiilor se simt mai bine fara ajutor medical in aproximativ o saptamana. Crupul este mai frecvent la copii pana in 5 ani.

 

Boala mana-picior-gura

Boala mana-picior-gura este o boala infectoasa extrem de contagioasa. Aceasta provoaca febra, impreuna cu vezicule pe interiorul gurii, pe palme, fese si talpile picioarelor. Este de obicei cauzata de virusul Coxsackie A16. Acest virus tinde sa se raspandeasca in randul copiilor in timpul verii si toamna devreme. Cele mai multe cazuri nu sunt grave si dureaza o saptamana pana la 10 zile.

 

Conjuctivita

Lacrimare, roseata, mancarime si genele lipite sunt toate semne de conjunctivita. Adesea cauzata de aceleasi virusuri ca raceala, conjunctivita se raspandeste rapid in scoli si gradinite. Consulta medicul pediatru pentru a vedea daca copilul are nevoie de tratament. Cele mai multe cazuri dispar de la sine in termen de patru pana la sapte zile. Pe larg despre conjunctivita poti citi aici.

 

Boala a cincea

Adesea numita si "obraz palmuit" boala a cincea produce o eruptie rosie stralucitoare pe fata unui copil. O eruptie poate aparea si pe trunchi, brate sau picioare. Vinovat este parvovirusul B19 uman, un virus care poate provoca simptome usoare de raceala, care se vad inaintea eruptiei. Odata ce apare eruptia, copilul de obicei nu mai este contagios. Pana la 20% din copii fac boala pana ajung la varsta de 5 ani si pana la 60% o au pana la 19 ani. Eruptia dispare, de obicei, in sapte pana la zece zile.

 

Rotavirus

Inainte de introducerea unui vaccin eficient, rotavirusul a fost cauza principala de deces legata de diareea la copii mici. Principalele simptome sunt varsaturile si diareea apoasa, care ii pot deshidrata foarte repede pe copii. Exista acum doua vaccinuri rotavirus pentru sugari si studiile indica o scadere dramatica a numarului de cazuri noi.

 

Boala Kawasaki

Boala Kawasaki este o boala foarte rara si misterioasa care loveste copii sub 5 ani. Simptomele includ febra mare, eruptie cutanata neuniforma, umflarea si inrosirea mainilor si picioarelor, ochi injectati si buze crapate, rosii. Fara tratament, boala poate afecta inima si poate fi fatala. Medicii nu stiu inca ce cauzeaza boala Kawasaki.

 

Varicela

Varicela este cunoscuta pentru neplacerile cauzata de mancarimile violente cauzate de eruptia cutanata Din fericire, varicela este acum prevenita prin intermediu vaccinului. Motivele pentru vaccinare merg mai departe de dorinta ta de a-l scuti pe cel mic de vezicule rosii incomode. Varicela poate cauza complicatii periculoase la nou-nascuti, adulti si femeile gravide. Pe larg despre varicela poti citi aici

 

Pojarul (rujeola)

In cazul in care copiii tai sunt la zi cu la vaccinurile, probabil ca nu trebuie sa iti faci griji cu privire la rujeola. Infectia incepe cu febra, nas infundat si tuse . Ca aceste simptome dispar, apare o eruptie pe tot corpul. Cei mai multi copii mai bine in doua saptamani, dar unii fac pneumonie sau dezvolta alte probleme.

 

Oreionul

Oreionul este o alta boala din copilarie care acum este mult mai putin frecventa gratie vaccinului care a fost dezvoltat. Infectia nu prezinta de multe ori nici un simptom, dar atunci cand acestea apar, semnul clasic este umflarea ganglionilor intre ureche si maxilar. Acesta creeaza aparenta de "obraz de veverita." Totusi, in ciuda ratelor ridicate de vaccinare, exista inca focare de oreion in colectivitatile de copii. Despre oreion poti citi aici pe larg.

 

Mai poti citi si aici despre bolile copilariei

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!