Sari la conținut

Regulile Mirunei: Cum să fii un părinte cool în 8 pași

S-au scris mii de cărți de parenting. Și încă mai apar. Internetul abundă de articole despre cum să-ți crești armonios copilul, despre ce poți face când acesta țipă, 10 metode ca să-l determini să mănânce verdețuri… Toate din perspectiva părinților. Dar ce vor copiii de la oamenii mari? Iată ce am aflat de la Miruna, cel mai tânăr reporter de la Digi24.

Pe Miruna nu ai cum să nu o îndrăgești. E suficient să te privească cu ochii ei cei mari care sclipesc de bucurie și să-ți zâmbească larg. Poate ăsta este și secretul care o ajută atunci când intervievează oameni mari. Căci Miruna este cel mai tânăr reporter de televiziune, un membru extrem de important în echipa emisiunii “Jurnal pentru copii“ de la Digi24, post ce împlinește 4 ani de existență pe 1 martie. Astfel, puștoiaca în vârstă de 11 ani a stat de vorbă cu vedete, politicieni, sportivi, actori… personalități publice extrem de importante, multe dintre ele fiind greu accesibile chiar și reporterilor adulți, cu ani de experiență în branșă. “Ce îmi place cel mai mult la meseria asta de reporter este faptul că mă distrez foarte tare. Mă întâlnesc cu tot felul de vedete, de personalități. Îmi place să îi iau la întrebări! Și mă documentez foarte serios înainte de un interviu: caut pe internet informații despre persoanele respective. Mă ajută și părinții, dar și echipa de producție. De câte ori am un interviu cu vreo personalitate politică – oameni serioși – încerc să o duc în zona copilăriei, întreb care era jocul preferat, năzbâtii… amintiri care le aduc zâmbetul pe buze. Și, de fiecare dată, năzbâtiile sunt altele! Mă amuză foarte tare”, povestește Miruna.

Unul dintre oamenii mari care a reușit să o surprindă pe Miruna este Cristian Tudor Popescu, CTP așa cum este cunoscut în branșă. “De CTP am fost speriată un pic, înainte să-l cunosc. Pentru că tot auzisem că este foarte serios, l-am și văzut la televizor, și nu credeam că o să-l înveselesc. Dar am reușit! Și mi-a plăcut foarte tare finalul interviului, când a vrut să dăm mâna ca doi politicieni”. Cum reușește Miruna să discute atât de lejer cu oamenii mari? Se coboară ei la mintea unei puștoaice de 11 ani sau ea reușește să se ridice la pretențiile lor? “Cred că este un pic din amândouă! Oricum, pe adulți îi văd ca pe niște copii mai înalți. Eu am 1,40 m!”.

Miruna a intrat în televiziune încă de când avea 6 ani și jumătate. Este extrem de dezghețată, dezinvoltă și, ca orice copil în clasa a V-a, un pic copleșită de volumul de teme. “Cum arată o zi din viața mea, la 11 ani? Dimineața mă trezesc pe la 9.00, mănânc. De obicei, merg la filmări, apoi merg la școală, la ora 12.00, și seara îmi fac temele. Școala se termină la ora 19.00, așa că îmi fac temele seara. Mă culc destul de târziu, dar m-am obișnuit. De joacă am timp… în weekend. Și în vacanțe. Sunt în clasa a V-a. Cum a fost pentru mine trecerea de la clasa IV-a la a V-a? M-am adaptat repede. A fost ca și cum vii din România, te duci în Anglia și volanul este pe partea dreaptă!”.

Crede despre oamenii mari că sunt serioși. Prea serioși. Și că nu se mai joacă atât de mult, sunt stresați. Așa că am provocat-o la un altfel de… interviu. Să ne dezvăluie ce ar trebui să facă un adult ca să fie un parinte… cool.

Iată, mai jos, cele 8 cerințe pe care trebuie să le îndeplinești ca să fii un părinte de gașcă, în viziunea Mirunei. Ești pregătit?

1. Distrează-te alături de copilul tău!

După ce copilul își termină temele, tati și mami ar trebui să se joace cu el. Să se uite împreună la un film sau să joace Monopoly, Remi... Sau doar să vorbească! Noi, de exemplu, vorbim cel mai mult de Revelion.

2.Oferă-i dulciuri. Când trebuie!

Ce înseamnă când trebuie? Nu chiar tot timpul, dar o dată pe zi... mi-ar plăcea! Mai ales că putem să mâncăm ciocolată sănătoasă, doar există! Cu mai puțin zahăr! Și smoothie-urile sunt foarte bune!

3.Nu-l face de râs în fața colegilor

De exemplu, când sunt împreună cu copiii, iar aceștia se întâlnesc cu colegii de clasă sau cu prietenii, să nu înceapă să povestească despre cum era ca bebeluș sau cine știe ce a făcut când era mic. În cazul meu, nu mi-ar plăcea să le arate o poză despre care eu cred că nu arătam prea bine... În concluzie, să nu își pună copilul într-o situație stânjenitoare în fața colegilor săi.

4. Ajută-l la teme. Dar nu prea mult!

Nu-i verifica la fiecare punct toate temele. Și nu încerca să-i rezolvi toate exercițiile. Ajută-l doar atunci când ți-o cere foarte clar, atunci când chiar nu știe rezolvarea.

5. Nu-l cicăli.

Copilul primește o invitație la o petrecere? Încearcă să nu-i dai prea multe sfaturi despre ce trebuie să facă acolo: ce trebuie să mănânce, ce trebuie să bea, cum trebuie să se comporte...

6. Mergeți împreună în cât mai multe vacanțe

Cât mai multe și cât mai... frumoase! Ce înseamnă o vacanță frumoasă pentru mine? O croazieră pe mare! O croazieră Disney... mi-ar plăcea foarte tare! Și îmi mai doresc să ajung la Paris, la Disneyland, bineînțeles!

7. Cumpără-i un smartphone

Toți copiii de vârsta mea își doresc un smartphone. Și unul cât mai bun. Primul telefon l-am primit la 7 ani, era cu butoane. Apoi, am primit unul mai mare, cu touch screen. Deși părinții mei îmi spun că nu este foarte important să ai un telefon de la vârsta asta... e de folos. Pentru că mă pot suna oricând și să afle unde sunt.
De ce îmi place mie să am telefon? Pentru că vorbesc foarte mult cu mama, cu colegii mei... pe WhatsUp, pe Viber, pe Facebook. Snapchat am avut doar câteva zile, nu prea mi-a plăcut. Ce alte aplicații mai am pe telefonul meu? Multe jocuri: Minecraft – că doar toți copiii joacă Minecraft! -, Frozen… Aplicații pentru Wallpaper, unele care îmi schimbă temele tastaturii. Și vreau să testez o aplicație despre care am auzit că poți face poză unui exercițiu de matematică și apoi îți arată rezultatul și pașii pe care trebuie să-i faci. Dar mi se pare mult mai folositor site-ul brainly.ro, unde postezi întrebarea / exercițiul, iar oamenii îți răspund. Primești puncte dacă răspunzi sau ți se scad daca formulezi o întrebare.

8. Nu spune „NU” tabletelor!

Apar tot felul de tablete - iPad in special! - iar copiilor le place tehnologia. Și toate aplicațiile pe care și le pot descărca pe o tabletă. E diferență între Android și Apple. Sunt mult mai multe aplicații pe Apple. De exemplu, mie îmi place cea în care îți faci o poză și poți să o prelucrezi în moduri diferite: să-ți pui tot felul de fundițe pe cap sau să vezi cum arăți mai bătrână, cu riduri.

Câte dintre punctele de mai sus se regăsesc și pe "lista" copilului tău?

Pe Miruna o puteți urmări în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 9,30, la "Jurnal pentru copii", emisiune difuzată la Digi24.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!