Asociatia Americana de Pediatrie spune ca siropurile impotriva tusei copiilor oricum nu fac cine stie ce bine. Din contra, pot face rau. Asa ca ne intoarcem la remediile din bucatarie.
Copilul meu tuseste sec. Are si un pic de muci si cam atat. Fara febra, fara expectoratie, cu stare generala foarte buna. O fi racit, s-o fi starnit vreo alergie – daca tot a venit toamna asa furtunos de-a dreptul – o fi luat vreun virus din parc. O sa-i dea doctorul de cap. Dar, pana atunci, ce facem cu tusea asta enervanta? Desi, la cum il vad, ne afecteaza pe noi, adultii, mai tare decat pe el, care tuseste si pleaca mai departe.
Interzis la siropurile de tuse din comert
Tin minte ca in cazuri din astea, mama imi turna pe gat sirop de patlagina. Parca si functiona. Bine, imi placea si gustul, nu zic nu. Era de la farmacie, nu facut in casa, asa ca pot presupune doar c-avea o gramada de zahar. Ma gandesc c-or fi evoluat si medicamentele de-atunci si dau sa caut sugestii de siropuri ca sa potolesc tusea copilului. Cand, ce crezi? Gasesc asta: „Producatorii de medicamente pentru tuse si raceala eliberate fara reteta au raspuns solicitarii FDA (Food and Drug Administration, n.r.) – care a dispus ca aceste produse sa nu fie administrate copiilor mai mici de patru ani – prin scoaterea de la comercializare a acestora. Cercetarile au aratat ca aceste produse ofera un beneficiu foarte scazut copiilor mici, putand avea, in schimb, efecte adverse serioase.” Vezi toata argumentarea Academiei Americane de Pediatrie aici.
Sursa foto: eatwell101.com
Asa ca-mi iau gandul de la siropurile pentru calmat tusea din comert si ma intorc la remediile naturiste. Iata cam ce functioneaza (atentie, toate remediile ce implica miere de albine nu se administreaza copiilor mai mici de un an!):
- Lamaie cu miere: spala bine o lamaie, tai-o cuburi (cu tot cu coaja) si pune-o intr-un borcan. Toarna miere cat s-o acoperi si lasa amestecul la macerat peste noapte. Da copilului cate o lingurita, de trei ori pe zi.
- Sare pe piept. Cumpara sare mare si incalzeste-o usor intr-o tigaie (fara nici un fel de ulei, bineinteles). Pune-o intr-un saculet de panza si convinge-l pe pici sa stea linistit vreo zece minute cu acea cataplasma pe piept.
- Supa de pui. In perioadele de boala pofta de mancare a copiilor scade drastic, asa ca orice aliment consumat ar trebui sa aiba beneficii nutritionale ridicate. Pentru hidratare si sustinerea luptei pe care sistemul imunitar tocmai o da, da-i copilului zeama de la supa de pui cat de des poti. Nu ma dau in vant dupa zemurile care umplu burta, dar in cazul asta e posibil sa fie printre putinele alimente acceptate. Plus ca e cald si face bine cailor respiratorii.
- Inhalatii, ori prin metoda clasica (cu ligheanul de apa fierbinte si prosop in cap), ori cu nebulizatoare sau, pur si simplu, in baia/dusul cu aburi. Foloseste cateva picaturi de ulei esential de eucalipt sau salvie. Cu cat spatiul in care faci inhalatiile este mai restrans, cu atat foloseste mai putin ulei. Atentie: uleiurile esentiale sunt foarte concentrate, iar supradoza poate provoca efecte adverse notabile! Ca sa-ti faci o idee, eu ii pun lui Tudor in cadita sau pe cearsaful patutului doua picaturi de ulei de levantica atunci cand are nasul infundat, de exemplu.
- Masaj cu ulei pe piept. Din nou, trebuie sa fii foarte atenta la dozajul ingredientelor, pentru ca vei avea nevoie, de fapt, de un amestec de uleiuri: cel de baza, vegetal si cele esentiale – care au proprietati vindecatoare. O reteta impotriva congestiei cailor respiratorii (o cauza fiziologica a tusei) este amestecul dintr-o picatura de ulei de eucalipt, una de ulei de salvie si una de ulei de menta cu doua linguri de ulei de masline.
- Usturoi. Pentru copiii alaptati inca, administrarea usturoiului este foarte usoara: il mananca mama crud. Pentru ceilalti, o solutie ar fi consumul de usturoi in mancare (dar fara cine stie ce proprietati curative) sau, mai eficient, masajul picioarelor cu ulei de usturoi. Acesta se prepara foarte simplu: toaca 3-4 catei de usturoi si lasa-i la infuzat (cel putin jumatate de ora) intr-o ceasca cu ulei de masline (sau cocos, daca iti permiti). Pastreaza ca atare in frigider ce-ti ramane.
- Ceai de ceapa. Stiu din experienta ca are un gust neplacut, asa ca am cautat o reteta mai acceptabila pentru papilele gustative (mai ales ale copilului). Iata ce am gasit pe blogul lui Adi Hadean, unul din noii jurati ai emisiunii Master Chef: curata 2-3 cepe, taie-le in doua si fierbe-le intr-un litru de apa la foc mic, pana scade la jumatate; stinge focul, stoarce jumatate de lamaie in oala, pune cateva frunze proaspete de menta, iar cand se raceste, indulceste bautura cu un pic de miere. El recomanda patru cani pe zi. Pentru un pici de un an cred ca-i mult, la jumatate cred ca-i rezonabil.
- Ridiche neagra cu miere (asta mai spre iarna, cand o aparea ridichea): tai ridichea in jumate, ii scobesti miezul si torni 2-3 linguri de miere acolo. Dupa un timp, se formeaza o zeama tare buna de calmat tusea.
Si am mai gasit o reteta despre care eu as spune ca e pentru un desert, nu pentru tratamentul tusei, asa de bine suna: pere coapte cu scortisoara. Se procedeaza astfel: spala perele, taie-le pe lungime si curata-le de samburi (mijlocul tare); presara-le cu scortisoara si, de asemenea, pune cate un bat de scortisoara in scobitura fiecarei jumatati de para; asaza perele cu scobitura (si batul de scortisoara) in jos intr-un vas termorezistent (de yena), toarna cam un deget de apa in vas si da la cuptor; coace cam 20-30 de minute la 150-180 de grade. Scoate din cuptor, lasa-le la racit si da copilului sa rontaie 1-2 jumatati de para coapta inainte de culcare. Mai ca as rontai si eu...
Sursa: kidsloveacupuncture.com