Sari la conținut

Rezolutii pentru anul viitor: abilitati pentru copilul tau

 Fiecare inceput de an este privit de catre parinti cu foarte multa speranta: se intrevad la orizont noi distractii, sunt noi praguri care vor fi trecute. Si iti propui fel de fel de rezolutii: vei gasi mai mult timp pentru copii, vei gati mai sanatos, ii vei invata ce frumos este sa fii generos. Dar, cum toate acestea sunt lucruri destul de abstracte, este greu de stiut daca ai folosit sau nu toata energia de la inceput de an.

Asa ca vreau sa va propun altfel de rezolutii. Unele cu un rezultat cat se poate de concret. Care ii vor invata pe copii lucruri pe care nu au cum sa le invete de la scoala, dar le vor fi extrem de utile in viata lor viitoare:

 

1. Sa gateasca

Daca stii sa gatesti ai sanse foarte mari sa duci o viata sanatoasa. Si copiii trebuie sa deprinda aceasta 'arta'. Se poate incepe de la varste foarte fragede, lasandu-i langa tine cand gatesti, lasandu-i sa puna mana pe ingrediente si invitandu-i sa te ajute. Apoi, treptat, trebuie sa ajunga sa isi pregateasca singuri masa atunci cand tu nu esti in preajma sa o faci.

 

2. Sa traiasca in locuri in care nu exista tot confortul

Daca vrei sa nu ai un copil care pana si vacanta si-o petrece printre betoane, atunci trebuie sa il inveti ca exista si altceva. Si ca se poate descurca chiar daca nu curge apa curenta la robinet. Poti incepe prin a planifica o vacanta cu cortul. Sa vada cum se face un foc din lemne, cum iti construiesti un adapost. Este un mod excelent de a-i da incredere in el insusi.

 

3. Reparatii prin casa

Copiii trebuie sa invete cum sa bata un cui, cum sa schimbe un bec si chiar cum sa schimbe bateria la chiuveta. Trebuie sa le explicam cum functioneaza lucrurile. Si nu este deloc dificil sa facem asta, intrucat ei sunt in mod natural foarte curiosi si ne intreaba tot. Problema este ca adesea nu le mai stim nici noi. Dar le putem invata, odata cu ei.

 

4. Masuri de prim ajutor

Toata lumea ar trebui sa le stie. Sunt importante, nu se stie cand ajungi intr-o situatie la limita si trebuie sa stii cum sa reactionezi. Trebuie sa invete despre accidente si stari de urgenta. Si sa stie macar lucruri de baza - ce faci atunci cand te julesti si iti curge sange.

 

5. Gradinarit

Cand traiesti la oras este foarte greu sa intelegi care este legatura noastra cu natura si cat de mult depindem de ea. Ajungem sa nu o mai apreciem. Nu stim decat din carti cum cresc plantele. Dar putem creste cateva plante si la noi, in ghivece. Putem si sa-i ducem pe plantatii, la cules. Putem sa-i ducem in vacanta la tara. Putem sa sadim un copac impreuna.

 

 6. Planificarea timpului

Este important ca toti copiii sa stie ce au de facut si sa isi planifice singuri timpul astfel incat sa ajunga sa faca ceea ce trebuie - de la pregatirea pentru scoala dimineata, pana la pregatirea pentru o petrecere. Pentru asta ar trebui lasati sa faca lucrurile si singuri, nu sa li se spuna mereu ce au de facut. Ii poti ajuta insa explicandu-le cum ar trebui sa gandeasca. Si ii poti lasa sa greseasca pentru ca altfel nu au cum sa priceapa de ce este importanta planificarea timpului.

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!