Obezitatea este pline de efecte secundare, indiferent de varsta la care te afecteaza. In cazul copilului obez acesta se confrunta cu mai multe riscuri si complicatii, in procesul de crestere. Diferite studii au aratat ca obezitatea infantila este un risc major pentru aparitia unor boli cronice cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiune arteriala sau problemele cardiace. Dar asta nu este tot. Obezitatea in copilarie si in jurul varstei de 7-8 ani este factorul care declanseaza pubertatea precoce la fete.
Aparent nu er fi nici o problema, dar o pubertate precoce creste semnificativ riscul afectiunilor de natura maligna din sfera genitala in jurul varstei de 40 de ani si are efecte imediate nefaste asupra psihicului si dezvoltarii psihice a fetitelor.
Un studiu sugereaza ca pediatrii ar trebui sa redefineasca varstele pentru pubertatea precoce si tardiva la fete, pentru ca o maturitate precoce la fete are implicaţii clinice importante atat la nivel psihosocial cat si biologic. Fetele cu o maturizare precoce prezintă riscul de a se confrunta cu multiple probleme, precum lipsa de incredere in sine, depresie, esecul scolar si comportamente asociale.
Pubertatea precoce creste riscul de obezitate, hipertensiune si de mai multe tipuri de cancere, inclusiv cel mamar si ovarian.
Se constata ca la fetele obeze pubertatea se instaleaza foarte devreme, undeva in jurul varstei de 8 ani, ceea ce este foarte timpuriu in conditiile in care varsta normala este considerata de a fi 11-12 ani. Aceastavarsta a coborat deja undeva spre 9,5 ani, elementul care face diferenta fiind un IMC mai ridicat (corespunzator persoanelor supraponderale si obeze) care reprezinta un indiciu mai puternic pentru pubertatea precoce.
Solutia sta in abordarea foarte responsabila din partea parintilor a alimentatie copilului incepand de la varsta de 5-6 ani, mai ales in cazul celor care sunt grasuti.
Citeste si:
Obezitatea copilului trebuie detectata la 6 luni
Cum previi obezitatea infantila
Micul dolofan, adultul obez