Sari la conținut

Stangaci sau dreptaci, care este partea preferata a copilului tau?

Copilul nu va face alegerea pana la 3 ani, dar iata cateva teste pentru a afla in avans care este partea lui preferata….pentru a afla, inainte de timp, in ce parte incepe sa se lateralizeze.

 Cateva teste mici:

-         Trimiteti catre el o minge si vedeti cu ce picior v-o da inapoi.

-         Confectionati un ochean de hartie si cereti-i sa va priveasca prin el: veti vedea de care ochi se foloseste in mod spontan.

-         Propuneti-i sa-si puna urechea pe un ceas, pentru a asculta ticaitul. Urechea dreapta sau urechea stanga?

-         Cat despre maini, exemplele nu lipsesc! Daca totul este pe o parte, e in regula. Daca nu, refaceti testul regulat si nu va nelinistiti inaintea varstei de 3 ani. Cand ii intindeti jucariile, nimic nu este mai uimitor decat sa le prinda cu indiferent care dintre cele doua maini.
 

 Nimic nu este stabilit inainte de 5-6 luni

Bebelusul incearca sa prinda tot ce trece pe langa el. Nu are importanta cu care mana. El abia a invatat aceasta munca pentru a-si coordona miscarile, lasati-i timp sa creasca. Invers, daca bebelusul foloseste mai mult o mana decat cealalta in mod voluntar, nu va ganditi ca este semnul ce anunta o lateralizare precoce: doar in apropierea varstei de trei ani va fi posibil sa se vada dominanta unei maini sau a celeilalte.

Daca dupa aceasta varsta, copilul continua sa se foloseasca in mod egal de ambele maini, nu intrati in panica: poate avea dubla dexteritate, ca, de altfel, 45% dintre copii la inceput.

Mai problematic este cazul unui dreptaci sau stangaci “partial”. Prost lateralizat, va va tine in incertitudine pana la intrarea la scoala primara. Este sarcina dumneavoastra de a fi un fin observator si a incuraja capacitatile sale, fara a fi impotriva tendintelor sale naturale.

Contrar a ceea ce se crede de zeci de ani, daca el se manifesta ca fiind mai abil in folosirea mainii stangi pentru desenarea omuletilor sai mormoloci, lasati-l sa-si urmeze instinctul in loc sa-l impingeti sa foloseasca mana dreapta.

Daca ambii parinti sunt stangaci, bebelusul are o sansa din doua sa fie la fel. Daca doar unul dintre parinti este stangaci, el are o sansa la trei sa-i semene. Altfel, doar un copil din zece, nascut din parinti dreptaci are sansa de a fi stangaci. Atunci, genele decid? Partial, da. Ceea ce este sigur din punct de vedere stiintific, creierul, dezvoltandu-se, acorda un caracter dominant uneia dintre cele doua maini: ne nastem stangaci, deoarece emisfera dreapta este dominanta si invers.

Pentru ca parintii copiilor stangaci sa fie linistiti, si intr-un caz si in altul, este vorba de o dezvoltare naturala, iar copilul stangaci nu va fi mai putin indemanatic, sau mai putin inteligent ca un dreptaci, el se va putea face cunoscut ca artist (Leonardo da Vinci), muzician de exceptie (Beethoven sau Paganini) sau sportiv emerit (Pele sau John Mac Enroe).

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!