Sari la conținut

Stimulente pentru curiozitatea naturală a copiilor

Curiozitatea este un lucru bun. Ea ne ajută să ne dezvoltăm intelectual, să cunoaştem mai multe lucruri despre lume, dar şi să ne rafinăm instrumente precum: observaţia, comparaţia, formarea de mulţimi, numărarea, dezvoltarea vocabularului etc. Nu mai merg mai departe în această direcţie întrucât nu vreau să seamăn cu o educatoare de la grădiniţă, însă ideea este în felul următor: hrăneşte-i unui copil curiozitatea şi el va înflori sub ochii tăi. Şi am să vă dau câteva exemple concrete, ca să fie mai clar ce vreau să spun. 

Drumul este la fel de important ca şi destinaţia

Să zicem că aţi plecat de acasă ca să mergeţi în parc. Copilul, după bunul său obicei, se va opri la orice pas – va dori să miroasă florile din fața florăriei, va dori să atingă fructele şi legumele de pe tarabă, va sta minute fără sfârşit în fața cărţilor şi revistelor de la chioşc. Tu, după prostul tău obicei inoculat de învăţătura că odată ce te-ai apucat de ceva trebuie să şi termini, vei începe să tragi de el să se grăbească. Dar ai putea să faci şi altceva: ai putea să îi povesteşti despre părţile unei flori, despre anotimpul în care apar, despre albine, despre miere / ai putea să îi spui unde cresc legumele şi să îi spui cum le poţi găti, să îi relatezi despre viaţa la ţară şi despre ce înseamnă să trăieşti sănătos / ai putea să îi povesteşti despre biblioteci, despre ce înseamnă imaginaţie, despre modul în care se scriu poveştile. Şi tot aşa, în funcţie de ce îl atrage pe moment.

Şi chiar dacă nu se opreşte copilul la ceva anume îl poţi opri tu şi să îi arăţi: să vă uitaţi la un şantier unde se construieşte ceva, să vă uitaţi la o reclamă întâlnită pe stradă, să vă uitaţi la un fluture care a aterizat pe un gard viu. Fiecare lucru are o poveste şi nimic din ceea ce spui nu este prea banal pentru un copil mic.

Transformările lucrurilor

Copiii sunt fascinaţi de tot ceea ce se transformă. Şi le poţi hrăni această curiozitate discutând despre transformările din jurul vostru: cum se topeşte zăpadă când o ţineţi în mână, cum cad frunzele din copaci toamna, cât de mari sunt bălţile de apă după ce a plouat, cum apar firele de iarbă primăvara. 

Şi puteţi face tot felul de jocuri: cine vede primul o ramă, câţi melci sunt pe gard, care sunt culorile de pe aripile fluturelui.

Puteţi şi să faceţi acasă fel de fel de experimente: să faceţi un mini vulcan, să transformaţi culoarea unei flori, să faceţi baloane de săpun şi să observaţi ce se întâmplă cu ele, să puneţi o boabă de fasole în vată cu un pic de apă să observaţi ce se întâmplă.

Fiecare anotimp merită o mare atenţie

Este mult mai uşor să-i vorbeşti copilului despre natura arătându-i transformările care apar atunci când se trece de la un anotimp la altul.

Îi poţi explica norii, ninsoarea, ploaia, cum cresc plantele şi ce se întâmplă cu ele iarna, ce fac animalele şi păsările în timpul iernii, de ce este cald sau frig şi tot aşa. Ia fiecare lucru la rând oricât de mărunt şi de la sine înţeles ţi s-ar părea ţie. Încearcă să construieşti cutii senzotiale. Copiii le vor iubi.

Dar anotimpurile mai au şi altceva special. Au tradiţiile lor specifice: iarna începe cu Ziua Naţională şi trece prin Moş Nicolae şi Crăciun, primăvara apar plantele noi şi este Paştele, vara este vacanţă şi se merge la mare, toamna încep şcolile şi tarabele sunt pline de fructe şi legume. Copiii iubesc aceste tradiţii aşa că ele trebuiesc celebrate cu toată seriozitatea.

Nu lasa întrebările fără răspuns

„De ce este cerul albastru?” celebra întrebare la care puţini părinţi vor fi pregătiţi să dea răspunsul. Şi infinit de multe altele asemenea care te vor face să te întrebi pentru ce anume ai învăţat tu jumătate din viaţa ta.

Dar nu este o problemă, nu ocoli aceste întrebări, nu da un raspuns la întâmplare. Aceste întrebări sunt o ocazie minunată pentru a-l învăţa pe copilul tău despre lume. Ce poţi să faci este să-i spui că nu ştii chiar acum răspunsul exact, dar notezi întrebarea şi apoi căutaţi răspunsul împreună.

Îl puteţi căuta la bibliotecă, unde există cărţi speciale pentru a răspunde celor la mai des întâlnite curiozităţi ale copiilor sau îl puteţi căuta pe internet. Moment în care copilul înţelege şi care este procesul de a învăţa ceva nou. 

De ce este cerul albastru? Vă spune NASA.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!