Sari la conținut

Tips: ce sa-i invatam pe copii despre siguranta pe internet

Atunci cand ne gandim la internet si pericolele pe care le presupune cel mai mult ne ingrijoram ca isi pierde mult prea mult timp asa, in loc sa alerge dupa o minge sau sa sara intr-o baltoaca. Prea putin ne punem problema ca este un mediu cu adevarat periculos.

Si procedam foarte gresit - conform unui studiu facut in Romania copiii sunt expusi unor pericole cat se poate de reale, de la intalniri cu persoane necunoscute pana la hartuire, uneori chiar sexuala. Cu toate astea, desi suntem atat de obsedati de siguranta copiilor incat nu ii lasam sa iasa singuri din casa, nu ne preocupam sa ii invatam reguli de siguranta online. In epoca noastra insa, acestea sunt la fel de importante ca si educatia sexuala si trebuie sa le explicam cat mai repede posibil, chiar si de la 8 ani.

 

Ce trebuie sa stie copiii

- sa nu scrie niciodata online date personale: numar de telefon, adresa de acasa, scoala la care invata

- sa nu se intalneasca cu oameni pe care i-au cunoscut prima oara online. Daca vor sa o faca, atunci sa fie un loc public, in timpul zilei si sa fie insotiti de un parinte.

- sa nu trimita fotografii cu ei unor necunoscuti

- daca ii deranjeaza cineva online sa discute despre asta cu parintii. Si daca le place cineva cunoscut online sa discute despre asta cu parintii.

- nu tot ceea ce apare pe internet este neaparat adevarat sau bun, sau util. Informatia de acolo are o mare probabilitate de a fi falsa.

 

Ce ar trebui sa faca parintii

- sa monitorizeze siturile pe care intra copiii (foloseste pentru asta butonul History al browserului)

- sa vada cu cine se imprietenesc in retelele de socializare si ce discuta cu acele persoane

- sa se intereseze in privinta accesului la internet in incinta scolii

- sa le prezinte copiilor situri care pot fi de interes pentru ei, cum ar fi situri de educatie

- sa invete sa blocheze accesul la anumite situri care contin cuvinte cheie deranjante. La fel, sa blocheze si primirea de mesaje cu astfel de cuvinte cheie.

 

Cel mai simplu ar fi daca accesul la internet nu s-ar face din camera copilului, astfel incat parintele sa vada exact cat timp petrece online si sa poata verifica oricand pe ce site este. Ca sa aveti succes in aceasta incercare de a proteja copiii nu trebuie sa impuneti, ci sa explicati, sa prezentati pericolele, astfel incat atunci cand copilul este deranjat de ceva online sa vina la dvs, nu sa va ocoleasca.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!