Sari la conținut

Tusea seaca la copilul mic

In primul rand trebuie spus ca tusea, fie ea seaca sau productiva nu este o boala ci un simptom. Ca si febra tusea este un mecanism natural de aparare al organismului, iar a trata tusea ca simptom, fara a identifica cauza care a dus la aparitia ei este o mare greseala.

Tusea este semnul unei agresiuni la nivelul cailor respiratorii superioare. Poate fi un semn al unei racelii, al gripei sau bronsitei, ori un semn ca exista o infecte a cailor respiratorii ori o reactie alergica.  

Tusea seaca la copilul mic indica o iritatie, o inflamatie si ca urmare a acestor factori (care pot sa fie produsi de agenti bacterieni sau virali) se produce un exces de mucus care determina reflexul de tuse.

Principalii factori si afectiuni care influenteaza iritatia cailor respiratorii si care pot favoriza declansarea tusei seci sunt: praf, aburi, aer rece, astm, diferite forme de alergie (de regula acestea apar si se manifesta dupa varsta de doi ani), viroze (la copilul alaptat nu apar inainte de 6 luni), raceala si gripe. O alta serie de cauze care pot declansa tusea uscata sunt afectiuni din sfera gastrointestinala de tipul  refluxul gastroesofagian. De regula acestea sunt consecinta unor afectiuni congenitate si a unor probleme legate de dezvoltarea tubului digestiv la copil, mai ales daca tusea uscata este urmata de varsaturi si daca aceste fenomene apar chiar din primele zile de viata.  

Tusea uscata este o tuse neproductiva, fara expectoratie,este iritativa si sacaitoare. Un copil mic (sub un an) este foarte agitat, respira greu, este somnolent, oboseste si poate avea febra.

Primul pas este identificarea cauzei care a dus la aparitia tusei, inainte de a aplica orice masura de tratament. Pana la diagnostic il poti ajuta pe cel mic prin cateva masuri simple. In primul rand incearca sa tii copilul in pozitie verticala, in brate sau cocotat pe perne daca este mai mare. Hidrateaza-l bine si pastreaza aerul din casa umed. Poti sa aduci in casa un vas cu apa calda (suficient de fierbinte cat sa abureasca) in care ai pus o lingura de sare, sau poti face o infuzie concentrata cu ceai de musetel care sa abureasca in camera copilului. Adesea, tusea seaca este insotita de iritarea gatului. De aceea, administrarea unor picaturi saline in nas poate fi de ajutor.

In paralel cu tratamentul medicamentos copilul cu tuse uscata trebuie suprahidratat (sucuri, dar si ceaiuri calde sau supe de zarzavat, compot fara zahar, apa). Aceasta ajuta la stimularea sistemului imunitar, activeaza efectele medicamentelor si fluidizeaza secretiile favorizand transformarea tusei uscate in tuse productiva, mult mai usoara si dovada ca afectiunea care a declansat tusea este pe cale de vindecare.
 
Este esential ca parintii sa stie ca nu se administreaza bebelusului medicatie antitusiva fara prescriptie medicala. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • zina

    Eu ma panicam la inceput cand copilul tusea si curgea nasucul. Acum sunt un pic mai calma. daca nu face febra si nu ii trece in 5-7 zile apelez la medic. in caz contrar sunt de parerea ca natura te poate ajuta si organismul trebuie un pic sa lupte. Eu ii dadeam sirop de patlagina fetitei mele si siropul Prospan . Acestea medicul ne-a spus ca putem lua fara frica. Prospanul este un antitusiv si un expectorant foarte bun.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!