Sari la conținut

Vaccin BCG (vaccin antituberculos)

În România, vaccinul BCG (vaccin antituberculos) se face obligatoriu tuturor nou-născuţilor, fiind inclus în programul naţional de vaccinări. Acesta a fost fost fabricat plecând de la o cultură de bacili Mycobacterulm tuberculosis bovis, de aceea intră în categoria de "vaccin viu atenuat".

Vaccinul antituberculos este cunoscut ca vaccinul BCG, sigla bacilului lui Calmette şi Guerin, inventatorii vaccinului. Oferă protecţie împotriva tuberculozei (TBC). Vaccinul conţine o formă slabă a bacteriei care cauzează TBC. De asemenea, stimulează sistemul imunitar pentru protejarea împotriva TBC.

Vaccinul nu este obligatoriu în toate ţările lumii (de exemplu, în SUA nu se mai foloseşte vaccinarea BCG de rutină, pentru că numărul cazurilor de tuberculoza a scăzut drastic).
Din cauza controverselor în care a fost implicat vaccinul BCG şi a efectelor secundare ale acestuia, s-a încercat producerea unui nou vaccin împotriva tuberculozei, folosind ADN recombinat (fragmente foarte apropiate de ADN-ul nativ sau chiar micobacterii atenuate). Din păcate, la testarea pe modelele animale, rezultatele obţinute s-au dovedit inferioare celor obţinute cu vaccinul BCG.

În România, vaccinarea BCG este inclusă printre vaccinurile obligatorii, potrivit programului naţional de imunizare. Vaccinul BCG se administrează în doza unică, intradermic, în regiunea deltoidiană (adică în partea de sus a brațului stâng), nou-născuţilor cu greutatea la naştere mai mare de 2,5 kilograme, între vârsta de 2-7 zile şi 2 luni, dacă se poate chiar în maternitate. În clasa a VIII-a (la vârsta de 13-14 ani) se poate administra o nouă doză de vaccin BCG, dacă rezultatul testării IDR la tuberculină este negativ (sub 9 mm).

Vaccinul nu provoacă decât uşoare reacţii locale. La 3-6 săptămâni după vaccinarea BCG, apare de obicei o pustulă mică roşie la locul injectării. Pustula va rămâne timp de câteva săptămâni şi poate apărea o uşoară supuraţie. La locul injectării se poate forma o crustă. Acest lucru este normal. Crusta se va vindeca şi va rămâne o mică cicatrice.
Bolile de piele şi stările de imunodepresie constituie contraindicaţii ale acestei vaccinări.

Ce măsuri trebuie luate după vaccinare:

  • Bebelușul / Copilul poate să facă baie sau duş ca de obicei după vaccinare. Zona respectivă nu trebuie protejată cu plasture.
  • Dacă pustula începe să devină purulentă, acoperă zona cu un tampon uscat şi schimbă-l în mod regulat.
  • Nu folosi creme, uleiuri sau unguente pe această pustulă, chiar dacă supurează.
  • Nu folosi îmbrăcăminte strâmtă în jurul acestei suprafeţe.

Sursa: www.hse.ie

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!