Dincolo de controversele legate de pro sau contra vaccinare, imunizarea copiilor este extrem de importantă pentru dezvoltarea lor armonioasă. Fără a stârni o nouă polemică, ne propunem ca, prin acest articol, să punctăm importanța vaccinurilor și să arătăm care sunt cele mai frecvente reacții adverse care apar în urma administrării lor.
De ce sunt vaccinurile atât de importante?
Pentru că întotdeauna este mai uşor să previi o boală decât să o tratezi. De-a lungul anilor, vaccinurile au salvat milioane de vieţi prevenind foarte multe boli. Printre acestea se număra poliomielita, rujeola, difteria, tusea convulsivă, rubeola (pojarul german), oreionul, tetanosul, infecția cu rotavirus.
Cum funcţionează un vaccin
Bebeluşii se nasc cu un sistem imunitar pe care “l-au împrumutat” de la mamele lor. După primul an de viaţă însă, acesta dispare şi organismul trebuie să îşi formeze proprii anticorpi.
Atunci când organismul copilului intră în contact cu un virus pentru prima dată, sistemul imunitar produce anticorpi, iar acest lucru necesită timp. Astfel, copilul va face boala respectivă, iar anticorpii care se formează după boală vor persista apoi toată viața. În cazul în care organismul se va întâlni din nou, chiar după mulți ani cu virusul respectiv, acești anticorpi vor proteja să nu mai facă aceeași boală.
Multe cazuri de moarte infantilă apar din cauza faptului că organismul copilului a intrat în contact cu un virus înainte ca organismul său să fie suficient de puternic ca să lupte cu el.
Vaccinarea poate însă preveni asta. Sistemul imunitar este învăţat prin vaccinare să lupte împotriva anumitor boli care sunt considerate foarte periculoase. Astfel, atunci când organismul va intra în contact cu germenele care provoacă boala, el va ști cum să lupte împotriva sa.
Acest lucru se obține prin administrarea orală sau injectabilă a antigenelor, acele părți ale microbilor care sunt repsonsabile de apariția unor boli, care sunt însă atenuate astfel încât nu provoaca boala ci determină doar formarea de anticorpi.
Mai trebuie făcută imunizarea dacă anumite boli se întâlnesc rar?
Vaccinarea este recomandată până când bolile sunt eradicate cu totul, pentru că altfel nu există nicio garanţie că bebeluşul nu va lua boala. În plus, cu cât există mai multe persoane nevaccinate, cu atât creşte riscul ca boala să se răspândească din nou şi toate rezultatele pozitive din ultimii ani să dispară.
Un exemplu este un caz din Japonia. În 1974, 80% din populaţie era vaccinată împotriva tusei convulsive. Timp de un an au existat numai 394 de cazuri de tuse convulsivă şi a început să se răspândească zvonul că aceasta a dispărut. Aşa că programul de vaccinare a încetat. În 1976, numai 10% dintre nou născuţi erau vaccinaţi. Din păcate, în 1979, a avut loc o epidemie mare de tuse convulsivă, cu peste 13.000 de cazuri şi cu 41 de decese. În 1981 s-a introdus din nou obligativitatea vaccinării, iar cazurile de tuse convulsivă au început să scadă.
Este posibil ca, în viitor, dacă programele de vaccinare vor continua, unele boli să dispară cu totul, aşa cum este cazul variolei, pentru care in zilele noastre nu se mai face vaccin, fiindcă boala nu mai există.
Importanța vaccinurilor
Chiar dacă bolile împotriva cărora există vaccinuri nu mai sunt la fel de des întâlnite, asta nu înseamnă că ele nu mai apar din când în când. Cu cât sunt mai puţini copii vaccinaţi, cu atât se vor îmbolnăvi mai mulţi.
Principalele boli care pot fi prevenite acum datorită vaccinurilor, potrivit www.cdc.gov:
• Difteria, care duce la probleme de respiraţie, paralizie şi îmbolnăvirea inimii;
• Tetanosul, care omoară 1 din 10 persoane care fac această boală;
• Tusea convulsivă, care poate duce la pneumonie, convulsii, leziuni ale creierului şi deces (mai ales în cazul bebeluşilor sub 3 luni);
• Infecția cu Haemophilus influenzae tip b, boală care poate duce la meningită, pneumonie, infecţii ale urechilor. Această boală este foarte riscantă pentru copiii sub 5 ani.
• Hepatita B, care duce la leziuni hepatice şi cancer la ficat. 1 din 4 copii care fac hepatita B ajung să facă şi cancer;
• Poliomielită, care poate să ducă la paralizie sau deces;
• Boala pneumococică, care poate să ducă la meningită, leziuni ale creierului, pneumonie. Riscul de deces este de 1 la 15 la copiii cu meningita pneumococică.
Schema naţională de vaccinare care se aplică în ţara noastră este concepută astfel încât să lupte împotriva acestor boli foarte periculoase. O găsiți aici!
Cele mai frecvente reacții adverse care apar în urma vaccinării
Ca şi în cazul oricăror medicamente, vaccinurile pot da reacţii adverse. De obicei, acestea nu sunt reacții severe, poate apărea febră şi înroşirea pielii în locul în care s-a făcut vaccinul. Sunt posibile şi reacţii mai grave, însă în cazuri rare. Potrivit www.cdc.gov, de obicei, sunt reacţii alergice şi au frecvenţa de 1 la 1 milion de doze. Astfel de reacţii pot să apară la câteva ore de la vaccinare.
Alte reacții postvaccinale includ: agitație, oboseală sau pierderea poftei de mâncare, vărsături, plâns fără oprire pentru mai mult de 3 ore, febră peste 40 de grade Celsius, convulsii.
Indiferent de polemicile legate de vaccinare, dacă ai dubii discută cu medicul pediatru al copilului tău.