Varicela este cauzata de virusul varicella zoster, care se transmite foarte usor. Modalitatile de transmitere pot fi pe cale aeroba sau prin contact direct cu lichidul din pustule, inainte de aparitia cojii.
Simptome varicela
Copilul tau are pe piept o iritatie care apare sub forma unor pete rosii. Ar putea fi varicela?
E posibil. Varicela apare sub forma unei iritatii care mananca si arata ca mici umflaturi. Acestea se transforma in basicute umplute cu un fluid clar, cu o baza roz, care la sfarsit se transforma in cruste care se desprind de pe piele la vindecare. Basicutele nu apar toate odata ci succesiv, pe parcursul bolii.
E foarte posibil ca bebelusul tau sa aiba o stare de oboseala si o usoara febra.
Pentru ca majoritatea copiilor dezvolta anticorpi impotriva acestui virus inca din viata intrauterina, e putin probabil ca bebelusii sub un an sa faca varicela. Cei care, totusi, fac, au numai o forma usoara.
Vaccin impotriva vericelei
Varicela este o boala periculoasa?
Pentru copiii sanatosi nu inseamna mai mult decat un simplu disconfort, dar daca copilul tau are un sistem imunitar slab, e afectat de o boala cronica, cum ar fi leucemia, sau din cuza medicatiei cu steroizi, infectia poate provoca complicatii destul de grave cum ar fi pneumonia sau encefalita, o boala grava care afecteaza creierul. Daca bebelusul tau face parte din aceasta categorie, suna pediatrul cand observi primele semne de varicela, sau chiar daca a fost expus unui mediu contaminat.
Unele masuri speciale de protectie, cum ar fi injectiile cu imunoglobulina sau vaccinul antivaricela, pot avea efect, dar numai daca se fac la scurt timp dupa ce copilul a fost expus virusului.
In cazuri rare si copii sanatosi pot dezvolta complicatii din cauza acestei boli. Asa ca in cazul in care nu se incadreaza in aceste grupe de risc, suna doctorul daca pare foarte bolnav, daca face febra dupa primele cateva zile sau daca pielea din jurul pustulelor se inflameaza, devine foarte dureroasa sau foarte rosie.
Adultii care fac varicela, au de obicei forme grave si sunt supusi riscului de a face pneumonie bacteriana sau alte complicatii. Daca esti insarcinata si nu ai avut niciodata varicela, intreaba doctorul care sunt metodele de precautie pe care ar trebui sa le iei. Citeste aici mai multe despre varicela in sarcina.
Se poate preveni varicela?
Da. Exista un vaccin impotriva acestei boli si este recomandat tuturor copiilor care au peste un an si sunt sanatosi. Vaccinul nu are multe efecte secundare si are o marja de protectie de 95%.
Metode de tratament pentru varicela
Nu trebuie sa mai duci copilul la gradinita pana cand toate pustulele au facut crusta, adica pana cand nu mai este contagios, de asemenea, trebuie sa ii dai timpul necesar pentru a-si reveni.
Din nefericire, copilul este foarte contagios cu una doua zile inainte de aparitia eruptiei, de obicei, inainte ca parintii sa observe infectarea copilului. In perioada recuperarii, singurul lucru pe care poti sa il faci este sa ii calmezi mancarimea. Fa-i o baie racoritoare la fiecare 3-4 ore si amesteca 4 linguri de bicarbonat de sodiu cu apa in care ii faci baie.
Ti se poate parea un obiectiv imposibil de atins, dar trebuie sa impiedici copilul sa se scarpine sau sa isi desprinda crustele, pentru ca astfel se incetineste procesul de vindecare si pot ramane cicatrici. O metoda destul de eficienta ar fi si sa ii tai unghiile cat mai scurt.
Nu ii administra aspirina, desi rar, aceasta poate duce la aparita sindromului Raye, o afectiune ce poate fi mortala.
Doctorii prescriu medicamentul antiviral Acyclovir, pentru tratament, dar in general nu este recomandat copiilor sanatosi, dar pentru cei cu un sistem imunitar slab, acesta poate fi esential.