O sa zici ca nu esti unul dintre parintii care isi lasa copilul sa se joace pe calculator sau pe tableta. Copilul tau va citi, va desena si se va juca cu jocuri de inteligenta. Asa ne inchipuim cu toate ca va fi evolutia laturii ludice a copilului noastru, asta pana cand….
Pana cand vii acasa terminata de oboseala si trebuie sa te apuci de gatit si de spalat rufe si ai nevoie de un minim de timp ca sa poti face lucrurile astea in liniste. Nu ai timp sa ii fii alaturi copilului la joaca si atunci, de cele mai multe ori, vrand nevrand, copilul va deschide laptopul…
Ei bine, nu este o tragedie si nu trebuie sa te gandesti ca cel mic va deveni dependent de calculator. Asta se va intampla doar daca nu ii vei acorda atentia necesara pe parcursul dezvoltarii sale.
Jocul pe calculator poate fi chiar o sursa de voie bune, destindere si invatare. Totul este sa gasesti jocurile potrivite varstei lui si sa il obisnuiesti cu aprobarea fiecarui joc pe care il incearca.
Ce fel de jocuri il lasi sa joace?
Cel mic va invata rapid (mai repede decat crezi tu) sa intre online si sa caute singur jocuri. Cel mai probabil va gasi jocuri de tip flash, gratuite pe care le poate accesa usor. Acestea rareori pun probleme de violenta sau continut pentru adulti insa trebuie sa fii atenta si sa monitorizezi fiecare joc. Jocurile video dispun de un sistem de notare, pe care cele din online rareori il au. De aceea este bine sa cunosti ce se ia in calcul la notarea jocurilor video pentru a sti la ce sa te uiti in cazul unui joc pe care il joaca copilul tau.
Aspecte de luat in calcul:
- Gradul de intensitate si realism
- Cat de mult control are jucatorul asupra actiunii?
- Care este sistemul de gratificare
In functie de aceste aspecte si altele pe care le puteti gasi la ESRB (Entertainment Software Rating Board), un joc video primeste o eticheta pe care scrie varsta pentru care este indicat. Sunt doar niste indicatori deoarece ramane la latitudinea parintelui sa accepte sau nu un joc.
Fii ferma!
Dupa cum fiecare părinte poate atesta, este natural pentru copii sa doreasca lucrurile pe care copiii mai mari le doresc. Oricat de convingator sau impresionant poate fi pustiul tau, nu ezita sa spui nu atunci cand un joc nu ti se pare potrivit. Nu este o sarcina usoara insa vei fi linistita stiind ca nu este expus la ceva ce tu nu vrei sa vada (chiar daca jura ca toti prietenii lui joaca acelasi lucru).
Bun, ce alegem?
Este bine, la fel ca si in cazul cartilor, sa alegeti jocuri care au ca subiect teme interesante pentru el. Apoi trebuie sa verifici ca jocul sa fie interactiv, sa ii puna probleme logice si sa ii mentina interesul prin actiuni elaborate.
De exemplu, daca ai un copil de 6 ani, nu il chinui cu jocuri la care trebuie sa potriveasca formele si culorile. Este plictisitor si nu ii ofera nimic interesant. Oricat de mic crezi ca este, lasa-i totusi libertatea sa aleaga si sa iti indice jocurile care ii plac. Abia apoi le poti face o recenzie si le poti aproba sau nu.
Crede-ne pe cuvant, daca vrei sa alegi tu un joc pentru el, vei sfarsi intr-o stare de nervi de nedescris. Sunt mii si mii de jocuri si nu te vei descurca sa le alegi pe cele mai interesante pentru el. Lasa-l pe el si totul va fi bine: el va fi multumit ca a ales, tu vei fi multumita ca trebuie sa treci doar prin doua trei jocuri.
Joaca, singur sau in mai multi?
O alta intrebare pe care merita sa ti-o pui este daca il lasi sa se joace singur sau…te implici si tu! Este clar ca acest lucru va merge doar pana la o anumita varsta, dar este bine sa il obisnuiesti sa ii fii alaturi. Nu te va mai privi ca pe o fiinta anacronica si veti descoperi noi si noi subiecte de discutie!