Ai observat pe corpul copilului vanatai, care ar putea fi cauza?
De obicei nu trebuie sa iti faci griji din cauza vanatailor pntru ca ele se vindeca de la sine. Daca bebelusul tau e mai mare, si mai ales daca este activ, probabil ca s-a lovit de mobila sau s-a impiedicat si a cazut din greseala. Ranile minore fac parte din activitatea de explorare a lumii. Aproape toti copiii, mai ales cei care atunci invata sa mearga de-a busilea si in picioare, termina prin a avea cateva vanatai.
Daca bebelusul isi petrece ziua intr-un grup de joaca sau cu alti copii intr-o gradinita, sau daca ai copii mai mari acasa, ar putea avea vanatai pentru ca poate fi lovit de ceilalti. Fii foarte atenta cand bebelusul e impreuna cu alti copii mai mari pentru a-l proteja de eventuale loviri. Daca merge la cresa si crezi ca are prea multe vanatai, vorbeste cu educatoarea despre aceasta situatie.
Nu vei putea sa eviti fiecare lovitura, dar daca in grupul de la gradinita e un copil prea violent, trebuie sa faci in asa fel incat sa-ti tii copilul la distanta de el. Sigur, daca copilul este la gradinita sau sta cu un babysitter si suspectezi ca nu este in siguranta, ia atitudine si nu aduce bebelusul inapoi pana cand nu rezolvi situatia.
Indiferent de cauza, vanataile apar atunci cand vase mici de sange din tesutul moale de langa piele se rup. Cand sangele se imprastie in piele produce acele pete albastre. Apoi, dupa ce organismul reabsoarbe sangele, contuzia ia o culoare verde-galbuie. Vanataile sunt mai evidente pe piela copiilor si bebelusilor pentru ca pielea lor e mai subtire. De asemenea sunt mai evidente si la persoanele cu piele mai deschisa.
Care e cea mai buna metoda de tratament?
Din fericire, majoritatea vanatailor nu sunt dureroase si se vor vindeca de la sine in aproximativ o saptamana. Poti sa ajuti la reducerea inflamatiei prin aplicarea unui pachet cu gheata pe perioade de 15 minute de cateva ori pe zi in primele 48 de ore.
Punga cu gheata trebuie infasurata intr-o carpa mai groasa sau intr-un prosop inainte sa o pui pe pielea copilului si tine-o acolo cat timp il hranesti sau cand va uitati la o carte cu poze colorate. Daca poti, tine zona cu vanataia ridicata, de exemplu in timp ce bebelusul doarme. Tine cont de faptul ca daca aceste remedii ajuta la reducerea inflamatiei, nu poti face mare lucru in privinta vanataii, bineinteles cu exceptia imbratisarilor si saruturilor.
Cand ar trebui sa chemi doctorul?
Daca vanataia bebelusului este rezultatul unei caderi de pe canapea, pat, sau orice alt accident traumatizant, suna medicul. S-ar putea sa vrea sa iti examineze copilul pentru a depista posibile traumatisme mai putin vizibile.
De asemenea trebuie sa chemi doctorul daca :
- Bebelusul s-a lovit la cap si are o rana in spatele urechii, care poate fi semnul unei fracturi de craniu
- Vanataia nu incepe sa se vindece sau nu dispare in 14 zile
- Are dureri mai mult de 24 de ore
- Are o vanataie la una din articulatiile mari (genunchi, glezna, cot, etc.) si evita sa miste mana sau piciorul
- Are o taietura si semne de infectie
Este putin probabil, dar daca bebelusul se raneste in partea inferioara a spatelui, anunta doctorul. Ii va testa urina pentru a depista urme de sange, care ar putea fi un semn al unui traumatism intern.
Va trebui sa suni doctorul si daca o vanataie pare dureroasa (de exemplu copilul tipa atunci cand il atingi).
In cele din urma, pete albastre si negre, inexplicabile, ar putea insemna ca bebelusul are o problema de coagulare a sangelui. Arata-i doctorului orice vanataie care a aparut intr-un mod inexplicabil si spune-i si daca a avut sangerari nazale sau ale gingiilor, care ar putea indica existenta unei probleme medicale serioase.
Articole relationate
Reacția Ministrului Sănătății după ce un băiat de 16 ani a murit la camera de gardă a Spitalului din Târgu-Jiu, fiindu-i refuzată operația
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că medicul chirurg de la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu ar fi trebuit să opereze copilul de 16 ani care a...
Simptomele tusei convulsive la copii: Când ar trebui să te îngrijorezi?
Tusea convulsivă, numită și pertussis, este o infecție bacteriană extrem de contagioasă, care afectează în principal copiii. Deși boala poate debuta ca o simplă...
Enurezis nocturn. Când trebuie să consulți un medic? Semne că pipi-ul în pat poate fi un simptom medical
Enurezisul nocturn, cunoscut sub denumirea comună de „pipi în pat”, reprezintă o etapă frecventă în dezvoltarea copilului și, în majoritatea cazurilor, este o...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu