Sari la conținut

Cartofii prajiti, extrem de nocivi pentru copii

Cartofii prajiti si cipsurile, gustarea pe care copiii o iubesc este extrem de nesanatoasa, iar consumul fecvent poate duce la probleme reale de dezvoltare printre care hiperactivitatea, astm si risc crescut de cancer.

In medie o treime din copii consuma cipsuri in fiecare zi, celelalte doua treimi mancand cipsuri de cateva ori pe saptamana. Rontairea unei pungi de chipsuri pe zi este o adevarata otrava pentru organismul copilului. Cantitatea uriasa de sare, zahar si grasimi nesanatoase sunt un real pericol pentru nutritia copilului.

Cartofii prajiti si cipsurile au devenit din gustarile usoare si naturale din anii '70 produse concepute sa activeze centrii de placere ai creierului printr-o chimie precisa care duce rapid la dependeta. Cand iei un cartof, gustul sarii te loveste imediat. E un efect pe care industria sarii il numeste "explozia de aroma".

Combinatia dintre sare si grasime sunt percepute ca fiind sinonime cu placerea de catre centri nervosi din creier. Si cu cat acest centru este stimulat mai des cu atat dependenta se instaleaza mai repede si este mai acuta, iar efectele negative asupra organismului mai grave.

   ►Mai bine incearca cipsurile de mere

Combinatia intre sare si grasimi nu este totul. In acest duet apare si zaharul, si el inclus in cartof, toate formand trioul pe care creierele noastre il doresc din instinct in catitate din ce in ce mai mare. Si nu in ultimul rand, cu cat un cartof face mai mult zgomot atunci cand il mancam, cu atat ne va placea mai mult.

Consumate constant chiar daca in cantitati mici, aceste produse reprezinta un pericol grav pentru sanatate din mai multe puncte de vedere, cercetarile pozitionandu-le in legatura directa cu riscul de obezitate, hipertensiune, diabet de tipul 2 si afectiuni coronariene. Consumul provoaca un dezachilibru in organismul copiilor si adultilor, dar si la bebelusii nenascuti daca femeia gravida ii consuma.

Exista studii care spun ca femeile insarcinate care consuma mari cantitati de cipsuri fac la fel de mult rau copiilor ca si cand ar fuma in timpul sarcinii. Acest lucru este cauzat de prezenta unei chimicale toxice numite acrilamida, fara miros, fara gust, invizibila si potential daunatoate ADN-ului. Substantele din cipsuri sunt legate direct si de probleme de sanatate precum dezvoltarea intarziata a creierului si a sistemului nervos, diabetul de tipul 2 si bolile cardiologice.

Cea mai simpla solutie este ca cei mici sa nu consume niciodat cipsuri sau cartofi prajiti din comert sau din restaurantele de tip fast-food. Raman pe lista cartofii prajiti facuti in casa, infinit mai sanatosi, dar si in cazul acestora consumul trebuie sa fie cat mai reducs.

Citeste si:

Nu manca cartofi prajiti!
Cartoful in alimentatia copilului
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • anonim

    mai poti sa zici ceva copiii vor si vor ce poti sa mai faci in privinta asta

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!