Fontanelele sunt zonele moi de pe capul bebelusului care se afla la zona de intalnire ale oaselor incomplet formate ale oaselor care formeaza cutia craniana.
Fontanelele fac posibila nasterea pe cale naturala pentru ca perimit adaptarea capului copilului la dimensiunile canalului de nastere. In lipsa acestor zone nasterea pe cale vaginala ar fi imposibila.
Fontanelele permit cresterea creierului in interiorul cutiei craniene in primele luni de viata, dat fiind faptul ca evolutia creierului este mai rapida decat ritmul in care se pot dezvolta oasele craniene.
Fontanelele au si rolul de a proteja copilul de efectele grave ale unor posibile traumatisme craniene. In cazul unor lovituri oasele craniului, se pot misca intre ele datorita structurii lor cartilaginoase si a fontanelelor.
Exista o teama a parintilor de a atinge zonele moi ale capului copilului, dar trebuie spus ca sub piele, exista un tesut fibros foarte bine dezvoltat care uneste oasele craniului si le mentine legate, acoperind creierul copilului.
La nastere, copilul are 6 fontanele cea mai mare fiind fontanela anterioara. Daca in cazul altor dimensiuni acestea sunt in limite normale foarte apropiate, in cazul fontanelelor, acestea pot avea variatii mari de dimensiune, de la un copil la altul. Cei mai mulți copii au o fontanela anterioare de 2/2 cm dar este normal ca aceasta sa fie mai mare sau mai mica. In primele luni dupa nastere, fontanela anterioara poate sa se largească temporar, ceea ce este normal.
In intervalul cuprins intre 3 si 24 de luni fontanelele se inchid. Procesul poate sa depaseasca varsta de 24 de luni fara ca acest fat sa fie anormal. Evaluarea dezvoltarii craniene la sugar se face prin masurarea periodica a perimetrului capului.
Citeste si:
De ce trebuie masurat capul bebelusului
Modelarea bebelusului
Sursa: wiki/Fontanelle