Sari la conținut

Primele zile cu bebelusul

Dupa cele 3 sau 5 zile petrecute la maternitate, va intoarceti acasa. In aceste zile v-a fost permis sa faceti cunostinta cu noul dumneavoastra nascut. Asistentele de puericultura v-au dat primele sfaturi, dar de acum inainte e datoria dumneavoastra sa vegheati asupra bebelusului.

Ati avut fara indoiala ceea ce se numeste baby blues. Aceasta stare de deprimare apare din a treia sau a patra zi de la nastere. Ea cuprinde mai mult de jumatate din femeile care nasc. Acesta sentiment de tristete este mereu intalnit si adesea fara gravitate. Este caracterizat printr-o mare oboseala, hipersensibilitate si plans necontrolat. Este important sa fiti inconjurata de cei apropiati. Daca aceasta mica deprimare nu dispare rapid, daca depaseste doua saptamani, este indicat sa consultati un medic.

Daca alaptati bebelusul, moasa vi l-a pus la san la cateva minute dupa nastere. Este numai decizia dumneavoastra daca alaptati bebelusul sau daca-l veti hrani cu biberonul. Tatal va poate spune parerea sa, dar nu va poate forta in nici un mod. In primele zile la san, bebelusul se va hrani cu colostru, substanta bogata in proteine si anticorpi. Din a treia zi apare furia laptelui. Steril si mereu la cea mai buna temperatura, laptele se modifica in functie de cerinta bebelusului.

Daca ati ales sa folositi biberonul, doctorul va va da un medicament pentru a impiedica furia laptelui. Moasele va vor ajuta sa alegeti laptele adaptat sugarilor si va vor indruma ce cantitati sa folositi. Hranirea bebelusului cu biberonul ii permite si tatalui sa se implice. Este deasemenea un mod eficiente de a vedea cantitatea de lapte absorbita de bebelus. In ambele cazuri, alimentatia va fi exclusiv lactata in primele luni de viata.

 Nou-nascutul doarme 20 de ore pe zi. In camera dumneavoastra sau a sa, temperatura nu trebuie sa depaseasca 19° C. Culcati copilul pe spate sau pe o parte sprijinit cu o paturica rasucita. Fara avizul medicului nu-l culcati niciodata pe burta. Nu folositi perna sau patura. Folositi un sac de dormit din care bebelusul nu va aluneca. Profitati de aceste pauze lungi de liniste pentru a va odihni. Veti avea nevoie. Veti fi apoi mai disponibila si in forma pentru a va ocupa de puiul dumneavoastra cand se va trezi.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!