Coccisul sunt ultimele vertebre ale coloanei vertebrale, noada, dupa cum este cunoscut in mod popular. Ele sunt legate de pelvis, care reprezinta deschizatura prin care iese bebele in timpul nasterii naturale. Din aceasta cauza coccisul poate fi afectat in timpul travaliului, mai ales daca bebelusul este foarte mare, a avut o pozitie anormala in timpul nasterii sau daca pelvisul tau este foarte stramt. Femeile care au un precedent in ceea ce priveste traumatismele acestui os sunt supuse unui mai mare risc in timpul nasterii normale.
Cum sa iti revii din traumatismul de coccis
Cel mai rapid remediu sunt medicamentele prescrise de doctor. Din pacate nu exista posibilitatea de a fixa acest os, asa ca va trebui sa ai rabdare sa se vindece. Cea mai confortabila postura va fi pe o parte iar cand te asezi, stai pe o perna.
Peste ceva timp, traumatismul se va vindeca, dar in prima saptamana durerea va fi destul de puternica. Ea va parea sa iradieze in toata partea de jos a corpului si mai ale inspre rect. Va fi mult mai pronuntata atunci cand te ridici rapid, cand mergi si la defecare. Daca nu o poti suporta spune-i medicului tau, care iti va prescrie analgezice sau antiinflamatoare.
Pentru ca durerea sa fie mai suportabila este bine ca atunci cand va asezati sa folositi o perna. Suprafata nu trebuie sa fie insa foarte moale. Cea mai putina presiune pe coccis se face atunci cand, asezata fiind, va aplecati un pic in fata.
In cazul in care exista o fractura de coccis nu este recomandata operatia, ci asteptarea ca osul sa se vindece de la sine. Asta poate presupune, in functie de gravitate, si mai multe luni in care se recomanda repaosul la pat.
Ce ar trebui sa stii daca vei mai ramane insarcinata ?
Daca ramai din nou insarcinata, spune-i medicului tau despre existenta acestei probleme la sarcina precedenta. Se va decide in functie de circumstantele fiecarei situatii in parte daca se poate naste natural sau ar fi mai bine sa se apeleze la cezariana.