Sari la conținut

Dieta cu urda: rapida si sanatoasa

Urda, alimentul-minune obtinut din zerul ramas dupa producerea branzeturilor, este tare buna la casa omului si, mai ales, a proaspetei mamici. Pentru ca ii ofera substante nutritive atat de necesare perioadei post-partum, dar si pentru ca ii poate fi un aliat de nadejde in pierderea kilogramelor acumulate in sarcina, gratie celui mai scazut continut de grasimi dintre toate branzeturile.

 

Ce comori ascunde urda?

Proteinele de buna calitate din urda ajuta din plin musculatura sa se refaca dupa momentul solicitant al nasterii.

Amioacizii cu sulf pe care ii contine acest sortiment de branza au grija de sanatatea ficatului si a rinichilor – doua organe foarte importante in refacere organismului dupa sarcina si nastere.

Calciul prezent in urda sustine refacerea structurii osoase a proaspetei mame si previne aparitia osteoporozei.

In afara de acesti compusi minunati, urda are si alte calitati ce-o fac nespus de potrivita pentru consumul zilnic:

  • se digera foarte usor – pentru ca nu contine aproape deloc cazeina, proteina-problema din lapte (care nu poate fi digerata de tubul digestiv), iar asta o face potrivita si pentru consumul zilnic al mamicilor care alapteaza (fara sa ridice probleme de colici la bebelusul alaptat);
  • are un continut foarte scazut de grasimi – astfel incat poate fi folosita lejer intr-o cura de slabire;
  • ofera rapid o senzatie de satietate, pentru o lunga perioada de timp – ceea ce o face un aliment si mai potrivit pentru o dieta.

Ca in cazul oricarui sortiment de branza, este nerecomandata asocierea intre urda si carne sau urda si legume cu amidon (cartofi, mazare, fasole, linte etc.). Nici painea cu urda, pastele cu urda sau orezul cu urda nu sunt o alegere fericita, pentru ca, si in acest caz, precum si in cele mentionate anterior, digestia si absorbtia substantelor nutritive din alimente sunt ingreunate. Si, in loc sa te bucuri cand vezi cum pierzi kilograme, o sa te intristezi nespus de balonare si crampe.

Pentru a spori eficienta urdei in procesul de slabire (dar si in mentinerea sanatatii organismului), urmeaza indicatiile nutritionistilor si consum-o in jurul orelor 10 dimineata si 17:00, cele doua momente din zi cand nivelul glicemic din sange scade, facandu-te sa cazi prada usor gustarilor nesanatoase si pline de calorii.

Iata cateva sugestii de combinatii alimentare cu urda:

Urda cu salata verde. Cu rosii, castraveti si ceapa sau cu ridichi si spanac, salata verde asezonata cu ulei de masline, zeama de lamaie si ierburi aromate este o completare perfecta pentru urda la micul-dejun!

Urda cu legume la gratar. Dovleceii, vinetele, ceapa, ardeii, rosiile coapte pe gratar aduc un plus suculent alaturi de urda cam inecacioasa, de altfel. Un pranz gustos si satios.

Urda cu marar, ceapa verde si ardei. Freaca urda cu marar si ceapa verde tocate si umple ardei grasi zemosi cu aceasta combinatie. Acest antreu va fi o cina perfecta pentru silueta ta!

 

Foto articol: Realitatea.net

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!