Bucura-te de maternitate. Fii o mama fericita. Doar privindu-ti bebelusul cum doarme, vei realiza ca bucuria pe care o simti in aceste momente a meritat toate durerile pe care le-ai trait.
Cezariana este o interventie chirurgicala majora. Nu atat prin complexitate cat prin amplitudine. Particular pentru aceasta operate este sectionarea a doua categori de muschi. Pe de o parte musculatura abdominala (evident si piela si stratul de tesut adipos), dar si muschiul uterului. Structura musculara a acestuia din urma este diferita, iar recuperarea dupa aceata interventie este destul de lenta.
Acesta este si motivul pentru care dupa o operatie de cezariana, o a doua sarcina este finalizata tot prin operatie de cezariana, ca masura de protectie a cicatricii anterioare. Totul este complicat in plus de faptul ca musculatura (si uterul, si musculatura abdominala) sunt in stare de extensie in momentul acestei interventii.
Nu vorbim acum despre complicatiile si dezavantajele acestei operatii si nici despre situatiile in care aceasta operatie se impune.
Despre toate acestea citesti in articolele De ce alegem cezariana si O alternativa la nasterea normala
Acum vorbim despre cele mai bine cai prin care te poti pune pe picioare, repede, dupa operatia de cezariana.
Miscare. In etape insa. Asta este cea mai grea parte a procesului de recuperare. Odata ce efectele anesteziei au trecut si noaptea ai avut parte de un somn linistit si odihnitor, incearca sa te dai jos din pat si sa faci cativa pasi. A doua etapa inseamna exercitii fizice usoare si mobilizarea treptata a musculaturi abdominale, pentru a-ti recupera forma fizica normala.
Pozitia corecta. Concentreaza-te asupra inciziei si vei observa toate centrele de durere din sau din din jurul ei. Ai mare grija cand te asezi, te ridici sau cand dormi. Foloseste o pernita special creata pentru hranirea bebelusului sau adopta o pozitie de culcat pe o parte cand iti hranesti copilul. Nu te ridica brusc si evita orice miscare brusca. Toate aceste masuri de precautie sunt necesare circa patru spatamai dupa operatia de cezariana, dar trebuie sa te feresti sa ridici greutati cel putin trei luni dupa opratie pentru ca exista riscul de a face hernie abdominala, care nu se poate rezolva decat printr-o noua interventie chirurgicala.
Alimentatia. Cezariana este o interventie chirurgicala care afecteaza intestinele si "supara" tractul digestiv. Corpul are nevoie de timp pentru a se vindeca si isi va lua energia si nutrientii din alimentele pe care le consumi. In prima saptamana, incearca sa consumi alimente usoare pentru stomac si mareste consumul de lichide pe cat posibil (apa, supe, sucuri). Si laptele este bun, insa nu este la fel de usor ca alte lichide si din acest motiv nu trebuie sa faci excese. La inceput este recomandat sa mananci mai putin la masa si, foarte important este, sa mananci la timp. Gazele produse de stomac iti pot provoca dureri puternice in jurul inciziei, asa ca fereste-te de alimentele care iti produc astfel de gaze si de cele greu de digerat. Fereste-te de raceala, pentru ca si tusea si stranutul pot fi dureroase.
Igiena. Igiena este foarte importanta in procesul de refacere dupa o nastere, mai ales daca aceasta s-a facut prin cezariana. Trebuie sa fii foarte atenta sa nu "deranjezi" rana si in acelasi timp trebuie sa pastrezi zona curata si ferita de infectii. Daca apare o umfatura sau o secretie in aceasta zona, trebuie tratata imediat. Urmeaza instructiunile oferite de medic si ai grija de aceasta zona pana se vindeca.
Odihna. Ideal este sa ai pe cineva care sa te astepte acasa gata sa-ti ofere ajutorul de care ai nevoie. Evita treburile menajere si odihneste-te cat de mult iti permite noul venit. Acorda-i corpului tau odihna de care are nevoie pentru a se reface.
Medicamente. Daca simti nevoia, ia calmante. Nu ezita si intreba-ti medicul ce medicamente poti folosi pentru a scapa de dureri si pentru a grabi vindecarea, scrie esential baby.
Articole relationate
Trucuri pentru a transforma o cină obișnuită într-o experiență de cuplu memorabilă
Cina este mai mult decât o simplă masă; este o ocazie de a te conecta cu partenerul și de a crea momente speciale împreună. Transformarea unei cine obișnuite într-o...
Medicii avertizează: „Nu ne repezim zilele acestea în aglomerația de la spital căci copiii ar putea lua și o altă boală contagioasă”
În contexul supraaglomerării sălilor de urgență ale spitatelor pediatrice, medicii iau atitudine și transmit mesaje menite să îi îndemne să intervină asupra...
A început vacanța de iarnă: cât durează și care sunt vacanțele în 2025
Vacanța de iarnă este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului pentru elevi, oferind timp de relaxare și bucurie alături de familie. Cu structura anului...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu