Sari la conținut

Dezvoltarea nou nascutilor si activitatile lor

Ghemuit confortabil

Pentru ca pana de curand statea ghemuit in burtica ta, nou nascutul s-ar putea sa ti se para ca are o pozitie putin ciudata, pentru ca membrele sale nu s-au destins total. Nu-ti fie teama. Pana la varsta de sase luni membrele sale vor lua pozitia normala.  Intre timp, insa, ii va placea sa stea infasat pentru ca se va simtii in siguranta intr-un loc cald care seamana cu pantecele mamei.

Pana la sfarsitul primei luni bebelusul isi va putea ridica pentru perioade scurte capul si va putea sa il intoarca intr-o parte in alta atunci cand sta pe burta. Miscarile bruste si necontrolate se vor transforma in miscari mai usoare si mai sigure pe masura ce atat sistemul nervos cat si cel muscular se maturizeaza. Cu toate acestea, reflexele primitive cum ar fi suptul si mestecatul  raman dominante.

Totul inseamna somn si mancare

Mancarea este cel mai important lucru in viata nou nascutului, iar somnul vine pe locul doi. Majoritatea nou nascutilor vor manca la fiecare doua trei ore. Programul de somn este destul de diferit de la un copil la altul. Majoritatea nou nascutilor dorm cam 16-17 ore pe zi in pana la 8 reprize. Pana la sfarsitul primei luni bebelusul s-ar putea sa aiba deja un program de somn propriu. Dar nu conta pe asta, s-ar putea sa nu aiba un program stabil timp de luni de zile .

 Plansul e principala forma de comunicare.

Dupa ce a trecut prin trauma nasterii bebelusul va  trebui sa faca fata unui cumul de stimuli. Nu vei putea sa-ti dai sema de personalitatea lui deocamdata, pentru ca trece imprevizibil de la somn la neliniste, de la o perioda de calm la una de activitate. Desi singurul mod prin care stie sa comunice e prin plans, tu poti sa comunici cu el mangaindu-l si vorbindu-i. Majoritatii bebelusilor adora sa fie tinuti in brate, mangaiati, sarutati, sa li se faca masaj. S-ar putea sa observi ca va ganguri in momentul in care iti aude vocea sau iti vede fata.

Are ochi numai pentru tine

Vederea copilului este destul de neclara in aceasta perioda.

Din moment ce raza vizuala nu depaseste 49 de centimetri, nu-ti poate vedea fata decat atunci cand il tii aproape. Studiile arata ca nou nascutii prefera sa vada fete mai mult decat orice altceva. Ofera-i  cat mai multe momente pentru a te putea observa, stand aproape de fata lui.

Invatarea incepe imediat

S-ar putea sa observi perioade de timp in care nou nascutul este linistit, dar atent. Acesta este cel mai bun moment pentru a invata. Foloseste aceste perioade pentru a-ti cunoaste mai bine bebelusul- vorbeste-i , canta-i, arta-i pozele pe care le ai in casa. Dar daca vrei sa interactionezi cu el si nu pare interesat, mai bine renunta. S-ar putea sa i se fi facut somn si e mai bine sa renunti.

Chiar si asa devreme, bebelusii pot recunoaste fetele, observa  miscarile  si cateodata le pot imita. Da-i bebelusului tau sansa sa-ti imite expresiile fetei apropiindu-te de el si facand cateva gesturi, cum ar fi sa-ti ridici sprancenele. Repeta si apoi da-i  timp sa te imite. Chiar daca nu face asta va retine gestul.

 “Jocurile” nou nascutilor

Obiectele ce au modele cu contrast puternic si cartile cu poze, sau poze cu fete de copii, il vor captiva pe micut. La fel se va intampla cu propria imagine vazuta intr-o oglinda, asa ca ai putea sa te gandesti sa o asezi in apropierea lui sau sa-l lasi sa stea in fata oglinzii atunci cand iti piepteni parul. Daca ii dai posibilitatea sa vada multe lucruri in jurul lui, obiecte pe care sa le apuce, sunete pe care sa le asculte, acestea il vor ajuta sa-si imbunatateasca posibilitatile de coordonare si perceptie. In primele cateva luni nu-si va misca mainile pentru a atinge un obiect precis. Acest tip de miscari apar mai tarziu, peste cateva luni.
 

Adu-ti aminte, bebelusul tau este o persoana


Fiecare bebelus este unic si face fata provocarilor cresterii in propriul ritm. Coordonatele de dezvoltare date de noi sunt numai simple repere ale posibilitatilor bebelusului tau.

 Daca bebelusul a fost nascut prematur, tine cont  ca mereu va avea nevoie de ceva mai mult timp pana cand va putea face aceleasi lucruri pe care le face un bebelus de aceeasi varsta cronologica.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!