Sari la conținut

Endometrioza, asociata cu infertilitatea

Pentru cele care se chinuie sa ramana insarcinate de multa vreme, una dintre cauzele infertilitatii poate fi endometrioza. Ai auzit cu siguranta de acest termen, insa nu stii prea multe despre aceasta afectiune. 
 
Hai sa trecem in revista cateva informatii generale pentru a sti care este natura afectiunii si care sunt riscurile sale.  
 
Endometrioza este o afectiune ginecologica in care celulele din mucoasa uterului (endometru), apar si se dezvolta in afara cavitatii uterine (cel mai frecvent pe membrana care captuseste cavitatea abdominala , peritoneul). Cavitatea uterina este captusita cu celule endometriale care se afla sub directa influenta a hormonilor feminini . Celulele endometriale situate în afara uterului sunt si ele la randul lor influentate de schimbarile hormonale si raspund într-un mod care similar cu celulele gasite in uter. Cele mai frecvente simptome de endometrioza sunt durerea si infertilitatea. Durerea se agraveaza de obicei in perioada menstruatiei si este cea mai frecventa cauza de dismenoree secundara. 
 
Endometrioza apare la un procent de 6 pana la 10% dintre femei si este observata mai ales in timpul anilor fertili.
 
Simptome
Cel mai frecvent simptom este dat de durerile pelvine. Durerea poate varia de la usoara pana la severa, crampe sau junghiuri, in ambele parti ale bazinului, în partea inferioara a spatelui sau in zona rectala, si chiar catre picioare. 
 
Durerea resimtita ca urmare a endometriozei poate include: 
Dismenoree - crampele se pot agrava puternic in timpul menstruatiei
Dureri pelviene cronice - însotite de obicei de dureri de spate sau dureri abdominale
Dispareunie - sex dureros
Disurie - urinarea dureroasa si frecventa
Dureri la nivelul membrelor inferioare
 
Femeile care au leziuni mai grave de endometrioza reporteaza de obicei dureri rectale si o senzatie ca si cum organele interne le-ar fi trase in jos. Se pare ca zona in care apare endometrioza nu are legatura directa cu zona in care apare durerea, aceasta putand radia in zone diferite. 
 
Leziunile provocate de endometrioza pot varia de la mici zone bine definite, la aderente (testut cicatriceal) care poate lega organele intre ele, provocand durere si chiar traumatisme interne. Trompele uterine, ovarele, uterul, intestinele si vezica urinara pot fi legate împreuna ceea ce duce la durere in mod constant, nu doar în timpul perioadelor menstruale.
 
Infertilitatea
Multe femei cu infertilitate pot avea endometrioza. Deoarece endometrioza poate duce la distorsiuni anatomice si aderente (benzile fibroase care se formeaza intre tesuturi si organe) cauza infertilitatii poate fi usor de inteles. Dar in cazul cazurilor usoare, cand leziunile sunt limitate, inca nu s-a ajuns la o concluzie. Ori endometrioza produce anumite substante care sunt potrivnice dezvoltarii embrionilor, sau este o cauza secundara a infertilitatii. De accea se si vorbeste doar de infertilitate asociata endometriozei fara a se folosi cuvintele cauzata sau indusa.
 
Complicatii
Complicatiile endometriozei includ cicatrici interne, aderente, chisturi pelvine, chisturi ovariene, traumatisme si obstructii ale organelor interne afectate.  Infertilitatea poate fi legata de formarea de cicatrice si modificarilor anatomice cauzate de endometrioza. Endometrioza ovariana poate complica sarcina instalata.
 
Tratament
Nu exista nici un tratament pentru endometrioza, dar simptomele pot fi tratate intr- o varietate de moduri , incluzand analgezice, tratamente hormonale si interventii chirurgicale. 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!