Ovulatia reprezinta expulzarea unui ovocit matur prin ruperea unui folicul (locul unde se formeaza ovocitul) la nivelul ovarului. Momentul ovulatiei este determinat hormonal. In cadrul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulatia se situeaza la mijlocul acestuia. Foliculul ce a eliminat ovocitul se transforma in corp galben (luteal).
Durata pana la o noua menstruatie reprezinta faza luteala si dureaza 14 zile. Ovocitul este captat de trompa uterina si daca se intalneste cu un spermatozoid se realizeaza fecundatia, rezultand oul (zigotul).
Perioada de viata a unui ovocit nefecundat este de 24 ore, pe cand spermatozoidul supravietuieste aproximativ 3 zile. Aceste diferente de timp lasa loc hazardului, intamplarii si neprevazutului. Ovulul poate sa intalneasca spermatozoizi "vechi" care practic "asteapta" ovulul.
Ciclurile ovulatorii sunt in general cicluri menstruale regulate. De exemplu: daca un ciclu menstrual regulat are o durata de 32 de zile, atunci momentul ovulatiei este in ziua 18 a ciclului menstrual.
Teoretic, fertilitatea incepe odata cu instalarea pubertatii si sfarseste la menopauza. Primele cicluri menstruale sunt frecvent anovulatorii, iar in perioada ce precede menopauza se reduc semnificativ ciclurile ovulatorii.
Perioada optima de procreere se situeaza intre 25 si 34 ani. Dupa 35 de ani, statistic creste riscul malformatiilor fetale.
Amenoreea: Când lipsa menstruației poate fi un semn al sarcinii sau al altor probleme
Lipsa menstruației, cunoscută și sub denumirea de amenoree, este un simptom care poate avea multiple cauze. Deși primul gând al multor femei atunci când menstruația...
Cine este mama lui Sebastian Stan și care este povestea ei. E de o frumusețe de neegalat! - Galerie Foto
Actorul american de origine română Sebastian Stan a câștigat duminică seară primul său Glob de Aur, pentru rolul din „A Different Man”. În discursul de...
Val de gripă în Europa. Cei mai afectați sunt copiii. Măsuri de prevenire
Cazurile de gripă sunt în creștere în toată Europa, după sărbători, cei mai afectații sunt copiii sub 15 ani și adulții peste 60 de ani. Spitalele din Franța...
BUNA , am citit articolul vostru si vroiam sa va intreb ceva: in cazul in care ciclul menstrual nu este regulat ce posibilitate de fertilitate exista? eu am avut un ciclu regulat pana acum 2 luni cand ceva s-a schimbat.luna asta de exemplu menstruatia a fost prezenta de 3 ori.fapt ce mi-a creeat o schimbare totala asupra sitemului meu de viata.ma gandeam la o posibila sarcina , dar cu asemenea cantitati de sange pierdut , mi-e greu sa inteleg ce se intampla cu mine.ma gandesc ca poate vreuna dintre mamicile prezente pe acest site a trecut printr-o situatie similara si ma poate lamuri si pe mine cat de cat.
ma chinui cu sotul meu pt a ramane gravida si nu reusesc. Am fost la medic si mi s-a zis ca totul este ok. Spuneti-mi ce sa fac pt. ca simt ca inebunesc gandindu-ma la faptul ca nu pot avea copii.va rog sa-mi precizati si cat m-ar costa o fertilizare in vitro cu toate demersurile ce o implica, ajutati-ma va rog