Sari la conținut

Fertilizarea in vitro

Fertilizarea "in eprubeta", denumita pe scurt FIV, este aplicata in tratamentul nereusitei sarcinii in mod natural incepand cu anul 1978. Principiul metodei poate fi enuntat pe scurt.

Dupa stimularea hormonala a ovarelor, ovocitele (ovocitul este celula germinativa feminina) sunt extrase si se pun in contact cu spermatozoizii sotului intr-un recipient ("eprubeta"). Spermatozoizii vor fecunda ovocitele si astfel se vor obtine embrioni care vor fi introdusi in uterul viitoarei mame, unde acestia vor continua sa se dezvolte in conditii ideale, rezultand sarcina.

Dupa cum reiese din descrierea anterioara, nu mai sunt necesare trompele uterine, deoarece ovocitele fecundate sunt reintroduse in cavitatea uterina, sub forma de embrioni, dupa prealabila trecere prin "eprubeta". In acest fel, metoda este aplicabila si femeilor care, fie ca au trompele uterine infundate, fie ca acestea nu mai sunt functionale si la care nu mai este posibila inlaturarea chirurgicala a acestei cauze de sterilitate.

Aceasta metoda a cunoscut o larga raspandire in ultimii 20 de ani, dupa nasterea primului copil prin FIV in anul 1978, fiind astazi aplicata si in tratamentul altor cauze de sterilitate. In momentul de fata, doar jumatate din tratamentele de FIV se adreseaza cauzelor de sterilitate datorate unor boli a trompelor uterine.

Aceasta metoda se mai numeste uzual si "fertilizare artificiala", dar aceasta expresie nu este corecta deoarece fertilizarea ovocitului de catre spermatozoizi are loc la fel ca si in mod natural, doar ca intr-un recipient special. Astfel nu fertilizarea in sine , ci doar locul unde aceasta are loc este "artificial".

Etapele tratamentului

Pentru inceput se stabileste diagnosticul si indicatia de FIV. In mod uzual are loc o discutie amanuntita in care ii sunt precizate cuplului procedurile, riscurile si sansele de succes ale tratamentului propus. Sunt controlate initial premizele pentru efectuarea tratamentului si, la nevoie, sunt efectuate investigatii complementare.

Terapia cuprinde o etapa de inhibare hormonala si o etapa de stimulare ovariana. Terapia de inhibare hormonala ovariana incepe dupa o prealabila ecografie efectuata pacientei si excluderea unei infectii prezente in sperma barbatului. Aceasta etapa dureaza in medie 2 saptamani si are rolul prevenirii unei ovulatii precoce. Urmeaza apoi etapa de stimulare ovariana.

Terapia de stimulare hormonala ovariana, cuprinde in prima saptamana injectii de stimulare care se efectueaza zilnic. Urmeaza apoi o asa numita monitorizare a ciclului, efectuandu-se la anumite intervale controale ecografice si hormonale. Doza de hormoni se individualizeaza apoi in functie de aceste rezultate.

Aceste controale se efectueaza pana ce se obtin valori optime in ceea ce priveste marimea si numarul foliculilor, si respectiv, valorile hormonale din sange. Cand sunt obtinute conditiile optime, se administreaza un nou hormon in vederea pregatirii ovocitelor pentru recoltare. Acest hormon se numeste HCG, este tot o injectie care determina ruperea foliculilor si eliberarea ovocitelor.

Dupa 36 de ore de la administrarea HCG, se realizeaza recoltarea ovocitelor,procedeu care se numeste punctie foliculara. Aceasta tehnica se realizeaza prin vagin sub control ecografic si anestezie. Recoltarea ovocitelor dureaza 10 - 20 de minute. Ovocitele se evidentiaza apoi la microscop si se introduc intr-un mediu special de cultura. In ziua punctiei foliculare, sotul trebuie sa obtina o proba de sperma. Dupa o pregatire speciala, spermatozoizii sunt pusi in contact direct cu ovocitele.

Dupa aproximativ 18 ore se controleaza fecundarea ovocitelor. Ovocitul fertilizat prezinta 2 pronuclei, care reprezinta materialul genetic ce provine de la ovocite si de la spermatozoid. Acesta este primul stadiu in dezvoltarea embrionului.

Peste 48-72 ore de la punctia foliculara, embrionii astfel rezultati, vor fi introdusi in uter, tehnica numita embriotransfer. Acest procedeu nu necesita anestezie, deoarece este o manevra extrem de blanda. Dupa embriotransfer este necesar un tratament special pentru sustinerea dezvoltarii embrionului. La 2 saptamani de la embriotransfer se efectueaza testul de sarcina din sange.

Rezultate

Rata de sarcini dupa FIV - ET este dependenta de cauzele care determina sterilitatea. Un alt factor important este varsta pacientei. In lumea intreaga se considera ca rata de reusita/embriotransfer este de 25%-35%. La unele loturi de paciente am ajuns la o rata de reusita de chiar 50%.

Riscuri

In rare cazuri (<1%) se pot intalni urmatoarele complicatii ca urmare a punctiei foliculare: lezare de vase de sange, vezica urinara, intestin subtire, intestin gros.

Intr-un procent de 5-10% apare sindromul de suprastimulare ovariana, care necesita o supraveghere mai atenta a pacientei dupa embriotransfer. Rata de sarcini multiple este de 5%, usor mai crescuta la pacientele tinere si la care se transfera mai mult de 3 embrioni.

Evolutia unei sarcini aparuta dupa FIV este exact ca a unei sarcini aparuta pe cale naturala.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Ancadanielap

    Ma intereseaza sa aflu unde in Bucuresti si la ce doctor imi puteti recomanda sa merg pentru un astfel de tratament.Locuiesc in Galati si de ani buni ma chinuiesc sa raman insarcinata.Doctorii la care am fost pana acum in Galati ne-au facut analize si tratamente ,iar concluzia lor e ca suntem ok ,dar nu se stie din ce motiv eu nu raman gravida.Va rog sa ma ajutati cu toate informatiile de care dispuneti!!!!

  • Manluiza

    am doau cezariene si 2 fetite superbe...una are 10 si una 7 ani...ideea este ca dupa a 2 nastere am optat pt legarea trompelor....eu am Rh negativ....vreau sa stiu care sunt sansele ca sa raman iar insarcinata......

  • Baracostan

    unde sa face insamantare in vitro si la ce costuri seridica?

  • KADIJA24

    BUNA ZIUA,AM O PROBLEMA CAM GRAVA CRED EU,ACUM 4ANI AM FOST OPERATA DE OVARE POLICHISTICE IN URMA CAREI OP AM RAMAS SI FARA OVARE SI FARA TROMPE,AM O MENOPAUZA CHIRURGICALA CU UN TRATAMENT DE SUBSTITUTIE,ACU 4ANI AM FOST DIAGNOSTICATA CU HEP TIP C,PROBL SI INTRABAREA MEA AR FI DACA S-AR PUTEA FACE O FERTILIZARE INVITRO,VA INTRB PTR DUPA CE M-AM OPERAT TOTI DR M-AU INCURAJAT SI MI-AU ZIS CA NU E PROBL CA SE POATE FACE SARCINA INVITRO!!!

    CU STIMA SI RESPECT,KADIJA!!

  • Leni2ff

    BUNA ZIUA,AM O PROBLEMA MAI DIFICILA CRED EU,ACUM 4 ANI AM FOST OPERATA DE OVARE POLICHISTICE IN URMA CAREIA AM RAMAS FARA OVARE SI AM O MENOPAUZA CHIRURGICALA CU UN TRATAMENT DE SUBSTITUTIE,PROBLEMA SI INTRABAREA MEA AR FI: DACA S-AR PUTEA FACE O FERTILIZARE IN VITRO,VA INTRB PTR CA DUPA INTERVENTIE TOTII IMI SPUN CA ESTE FOARTE DIFICIL TININD CONT CA AM 38 DE ANI . CU STIMA SI RESPECT .ELENA!

  • Andra84

    Imi doresc gemeni si as dorii sa stiu ce sanse am sa efectuez o fertilizare in vitro si sa rezulte - gemeni.Am 24 de ani si o nastere prin cezariana. Poate ma puteti instiinta si de costurile acestei proceduri, macar informativ, va rog frumos.

  • FELUSCA SIMONA

    BUNA ZIUA LA TOATA LUMEA.
    SUNT DISPERATA, IMI DORESC FOARTE MULT UN COPIL, DIN PACATE NU MAI AM O TROMPA DIN CAUZA UNEI SARCINI EXTRAUTERINE, DOCTORUL MEU MI-A ZIS CA ULTIMA OPTIUNE DE A PUTEA AVEA UN COPIL ESTE O FERTILIZAREA.IMI ESTE RUSINE TOTUSI DAR AM SA INTREB : STIU CA ESTE FOARTE COSTISITOARE ACEASTA INTERVENTIE SI DIN PACATE NU DISPUN DE ACESTI BANI DAR AS VREA SA STIU DACA EXISTA CUMVA POSIBILITATEASA POT SA FAC ACEASTA INTERVENTIE CU MAI PUTINE COSTURI.VA MULTUMESC

  • Dani carmen olah

    imi pare rau ca nu am vazut anuntul tau decat azi 11.10.2008,
    referitor la subiectul tau ,iti recomand sa te duci in Ungaria la Debrecen,cu medicamente cu tot nu iesi mai scump de 2000 euro,si este o asistenta care lucreaza acolo si stie romaneste,majoritatea clientilor sant romani. eu am fost nu de mult si astept rezultatele.daca te intereseaza .contacteazama carmen

  • Crynam

    după 20 de ani de tratamente şi mii de oscilări între deznădejde şi speranţă, după 3 fertilizări in vitro au reuşit la 38 de ani să aduc pe lume un băieţel şi o fetiţă (gemeni) care au 2 ani. Cu ceea ce ştiu din studiu sau din proprie experienţă vă stau la dispoziţie.

  • Maria_adriana

    PT.CARMEN
    Pe mine m-ar interesa sa incerc un tratament la Debrecen.Daca tu ai incercat ai putea sa-mi dai ceva detalii referitoare la adresa clinicii si nr. de telefon?

  • Feminine

    Stiu despre o clinica de la Istanbul care are o rata a succesului foarte inalta in ce priveste Fertilizarea in vitro. acum sunt la Istanbul. Daca doriti informatii detaliate va raspund cu placere.

  • Rita rita

    Buna ziua!Am tot auzit ca e o clinica la Istanbul unde merg multe romance si sint f multumite..imi puteti da si mie va rog mai multe detalii?va multumesc din suflet!

  • Feminine

    eu am venit cu ajutorul unei doamne care colaboreaza cu aceasta clinica,mi s-a oferit traducator gratuit,transport gratuit,toata organizarea a fost facuta de catre ei,daca doriti va pot da e-mailul acestei doamne olivia@medi-line.ro

  • Dani carmen olah

    PT MARIA ADRIANA: scuze dar abia acum am vazut mesajul.contacteaza-ma pe mail : retexprod@yahoo.com

  • Guzelnico

    Pt. Feminine si Rita: Imi puteti furniza numele clinicii din Istanbul? Ati facut FIV acolo? Multumesc mult.

  • Ailui

    buna,din pacate acum 3saptamani am aflat ca am o sarcina extrauterina si a trebuit sa ma operez de urgenta,vreau sa va spun ca am 20 de ani si imi doresc f mult sa am copii,din nefericire am aflat ca sansesle akum de a ramane gravida sunt de 50%lucru ce m a facut sa caut cu ardoare alte variante de a ramane gravida intrucat avand deja o sarcina extrauterina,riscul de a mai face una este ridicat,astfel incat evaluezi optiunile,am auzit de un doctor f bun vladescu de la spitalul elias,toata lumea il iubeste si mai ales de clinica din ungaria(a propos de fetilizarea in vitro)as vrea sa stiu daca sunt femei cu sarcina extrauterina care au ramas gravide si in ce conditii,va multumesc anticipat

  • Dani carmen olah

    nu are nici o legatura...urmatoarea poate fi normala,deci nu are rost sa-ti faci probleme. de insarcinata poti ramane

  • Criss_tina

    buna, eu am descoperit o noua clinica in Bucuresti se numeste Biogenesis IVF. am prietene care au fost la clinica si au reusit sa ramana insarcinate.
    pt cei interesati va dau nr de acolo 0311040482

  • Claudiaa

    Am 37 de ani si am doi copii de 10 si 16 ani nascuti prin cezariana amndoi..am trompele legate de la a doua nastere si acum imi doresc sa mai fac copii...vreau sa apelez la fertilizarea in vitro si as vrea sa stiu daca se poate dupa doua cezariene si cat ar dura procedura ,alte probleme de fertilizare nu am .Claudia

  • Maya77

    Un centru medical in Bucuresti cu cea mai mare rata de reusita in fertilizarea in vitro este Med New Life ( http://www.med-new-life.ro ) - aici lucreaza Prof. Raphael Ron-El, G-ral. Conf. Univ. Dr. Petre Bratila, Dr. Anca si Cristian Gherasie, Dr. Gabriela Cotarcea si multi altii.

  • Inseminator

    in cazul in care partea masculina a cuplului dvs. are probleme de fertilitate luteti lua in considerare inseminarea naturala.pentru mai multe detalii marius.ovidiu.13s@gmail.com

  • Inseminator

    in cazul in care partea masculina a cuplului dvs. are probleme de fertilitate luteti lua in considerare inseminarea naturala.pentru mai multe detalii marius.ovidiu.13s@gmail.com

  • Oana sima

    spitalul din Istanbul despre care vorbiti, cu rata de succes foarte mare, are reprezentanta in Romania, Compania Addviser - www.addviser.ro,0756159006, care se ocupa gratuit de programari, planificari,etc

  • Corina c

    am 2 fiole de pregnil care expira in luna 6/10 si 1 fiola de gonal valabila pina in aug sau sept 2010,nu sant sigura pt ca nu le am la mine(locuiesc in strainatate),daca cineva are nevoie le daruiesc cu mare placere,jud cluj.puteti lua legatura cu mine prin mail"adrianacorinacoroiu@yahoo.com

  • Mirela_tanalt

    As dori sa aflu date de contact de la clinici de fertilizare din Cluj. Daca stiti si cate ceva legat de costuri e vmai mult decat binevenit. Sau poate aveti alte recomandari... Mie mi-e la indemana Clujul pentru ca sunt din Mures. Va multumesc mult!Puteti sa imi scrieti si pe adresa de mail: mirela_toma@yahoo.com

  • Aurasmon

    buna!as vrea sa stiu si eu ce acte sunt necesare pentru a face aceasta fertilizare gratuit am fost la dr diferiti care mi-au dat tratamente diferite si diagnostice diferite fara nici un rezultat

  • am trompele bolnave este posibil sa raman insarcinata prin feltrlizare in vitro??? va rog sa-mi dati un rasp....

  • @Crynam: buna am vazut ca ptr tine a dat rezultate insamantare prin vitro ai pute sami esplici etapele parcures?ma intereseaza am aceeasi varta cu a ta si imi doresc un copil si cu toate astea imi este si frica daca imi poti explica care sunt etapele multumesc anticipat

  • Va prezentam lista centrelor de fertilizare din Romania. Puteti afla informatii utile despre fertilizarea in vitro www.clinicifertilizare.roVa multumim pentru sustinere

  • buna imi doresc si eu un copil si nu pot sa fac

  • @Ancadanielap: si eu si sotul meu ne chinuim de 7 ani eu am fct 3 fiv nu am reusit dar sper sa reusesc.iti recomand dr bogdan marinescu de la spit panait sarbu maternitatea giulesti eu nu am fct la el dar o sa mi fc o programare am auzit k este ff bun bafta

  • Buna seara,am citit anuntul tau pe forum,as dori sa vb cu tine,referitor la copilasi...multumesc frumos si astept ok tau.
    Carmen

  • Buna seara,am citit ca aveti informatii despre o clinica fertilizare vitro in Istanbul,se poate sa-mi dati cateva detalii?
    Carmen

  • Username-ul tău...

    ma intereseaza sa fac,in urma unei sarcini extrauterine am ramas fara ambele trompe,dar nu stiu unde si la ce medic sa merg.va rog din suflet ajutatima.am 27 ani

  • Username-ul tău...

    VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI SI PE MN

  • Corina333

    Buna, vin si eu cu o parere despre clinica Gynera, sper sa te ajute. Eu si sotul meu am incercat timp de 6 ani si am facut 2 fiv-uri inainte sa ajungem la Gynera. Cu doamna doctor Dracea am facut stimulare ovariana si apoi fiv. Mi-am facut la dansa programare ca ultima speranta, auzisem oricum ca e foarte buna si mai multa lume mi-a recomandat-o. Pot sa-ti zic ca in primul rand e foarte profesionista si draguta cu pacientii sai. Are multa rabdare si iti explica daca ai intrebari, nu cum am patit la alti doctori. Cand faceam tratament nici nu stiam prea bine de ce trebuie sa fac asta sau ce importanta are...am un baietel sanatos de aproape un an, si asta doar datorita doamnei doctor Dracea.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!