De fiecare data cand ma uit la un film sau un serial in care apare o tanara insarcinata pe post de mama surogat, incep sa ma gandesc la implicatiile emotionale ale situatiei in care se afla.
Ma gandesc pe de o parte la tanara care poarta un bebelus in burta si este imposibil sa nu se creeze o legatura intre ea si bebelus, si pe de alta parte ma gandesc la cuplul care asteapta plin de speranta un bebelus dupa ani de incercari traumatizante de a avea un copil.
Nu numai eu cred asta ci o intreaga lume crede ca a folosi o mama surogat este una dintre cele mai controversate metode de a avea un copil. Si totusi, modalitatea aceasta exista si se practica in multe dintre tarile dezvoltate.
Exista doua tipuri de mame surogat
Mame surogat traditionale. Inseminarea artificiala este cea care a facut posibil surogatul. O mama surogat traditionala este reprezentata de o femeie care este inseminata cu sperma tatalui. Ea poarta apoi bebelusul si il naste, iar apoi acesta este inmanat parintilor pentru a-l naste. O mama surogat traditionala este mama biologica a copilului, deoarece ovulul ei a fost fertilizat de sperma tatalui. Se poate folosi si sperma unui donator.
Mame surogat pentru gestatie. Fertilizarea in vitro face acum posibila colectarea de ovule de la mama, fertilizarea lor cu sperma de la tata si plasarea embrionului in uterul unei mame surogat pentru gestatie. Surogatul poarta apoi bebelusul pana la nastere. O mama surogat pentru gestatie nu are nici un fel de legatura genetica cu copilul, deoarece nu s-a folosit materialul ei genetic. Mama biologica este femeia a carui ou a fost fertilizat.
In ceea ce priveste cadrul legislativ, in unele tari aceasta practica este interzisa, in altele este acceptata. In Romania este indeajuns semnarea unui act notarial prin care mama surogat se angajeaza sa poarte sarcina pana la capat si sa dea copilul parintilor dupa nastere.
Citeste aici si despre programul de FIV din Romania.
Cine foloseste mame surogat?
O femeie poate apela la o mama surogat pentru cateva motive:
- Poate avea probleme cu uterul.
- A suferit o histerectomie.
- Exista conditii care fac sarcina imposibila sau foarte riscanta.
- Alte femei aleg aceasta cale dupa ce au epuziat celelalte mijloace de reproducere asistata.
Unde gasesc o mama surogat?
De obicei mamele surogat se aleg din familie sau printre prieteni. Nu sunt acceptate mamele surogat care poarta acelasi gene ca si copilul (rude gradul 1,2 cu tatal).
In strainatate exista agentii pentru mamele surogat, care le verfica acestora intreg istoricul de sanatate si investigheaza modul lor de viata pentru a se asigura ca sunt perfecte pentru a purta un bebelus.
Alegerea unei mame surogat
Nu exista criterii clare pentru alegerea unei mame surogat dar exista cateva reguli asupra carora toti cad de acord:
- Are cel putin 21 de ani
- A dat nastere deja unui copil deci intelege riscurile sarcinii si ale nasterii si stie care pot fi problemele emotionale date de nasterea unui copil.
- A trecut de un examen psihologic care investigheaza posibilele probleme cu incredintarea copilului dupa nastere.
- Semneaza voluntar un contract in care se angajeaza asupra rolului si responsabilitatilor ei, cum ar fi participarea la controalele medicale in timpul sarcinii.
Folosirea unei mame surogat
O femeie care doreste sa devina mama surogat trebuie sa treaca printr-o evaluare medicala completa pentru se vedea ca poate duce la termen o sarcina sanatoasa. Se recomanda screening pentru boli infectioase ca sifilis, gonoreea, chlamidia, HIV, citomegalovirus si hepatitele B si C, pojar, rubeola sau varsat de vant.
Probleme legislative
In Romania in aceasta problema exista un vid legislativ. Nu este stipulata alb pe negru legalitatea folosirii unei mame surogat, insa nu este nici interzisa. In legea privind reproducerea asistata cu un tert donator nu se aminteste nimic de mama surogat. In acest moment, cei care doresc sa foloseasca o mama purtatoare trebuie sa mearga la notar si sa semneze cateva acorduri intre parinti si mama purtatoare.