Toate testele de sarcina functioneaza pe principiul detectarii unei substante hormonale specifice in sange sau in urina, substanta care este prezenta doar atunci cand femeia este gravida.
Aceasta substanta, gonadotropina corionica umana, se numeste colocvial hormonul sarcinii.
In prezent, pentru a afla daca sunt sau nu insarcinate, multe femei utilizeaza un test de urina care are avantajele ca este relativ ieftin, usor de folosit si poate fi aplicat acasa fara asistenta medicala. Daca rezultatul este pozitiv – rezultatul fiind interpretat potrivit instructiunilor din prospectul testului de sarcina -, trebuie sa va programati cat mai curand o consultatie ginecologica.
Medicul va confirma diagnosticul printr-un test de sange si o examinare pelviana. Exista doua tipuri de teste de sange: unul cantitativ (care masoara concentratia exacta de hormon al sarcinii in sange, putand detecta chiar cantitati foarte reduse ale acestei substante) si altul calitativ (care da un simplu raspuns “da” sau “nu” la problema daca sunteti gravida, fiind similar cu un test de urina in privinta acuratetei).
Testele de sange va pot spune daca ati ramas insarcinata in interval de 6-8 zile dupa ovulatie (dupa ce ovarul a secretat un ovul), iar testele de urina pot detecta sarcina dupa circa doua saptamani de la ovulatie.
Insa unele teste de urina mai sensibile va pot spune daca sunteti gravida la 6 zile dupa conceptie sau la o zi de intarziere a menstruatiei. Testele de sarcina pentru acasa pot fi cumparate din farmacii dar si din multe magazine generale. Procedura de aplicare difera de la test la test: unele presupun colectarea urinei intr-un recipient si scufundarea unei tije in lichid, sau picurarea urinei cu pipeta intr-un container special. Testele variaza si in privinta intervalului cat trebuie sa asteptati pana apare rezultatul marcat prin culoare sau printr-un semn “+” sau “-“.
Cum ai suportat testul de sarcina?
Testele de urina au o fidelitate mare, in general situata intre 97% si 99%. Daca insa testul nu este aplicat corect, fidelitatea scade. Trebuie verificat ambalajul, ca in cazul oricarui produs, pentru a vedea daca testul este in termenul de garantie, altfel el pierzandu-si fidelitatea.
Cum anunti marea veste
Majoritatea testelor recomanda sa se repete procedura peste cateva zile, pentru a diminua probabilitatea de eroare. Indiferent de rezultat, pentru mai multa siguranta va puteti contacta medicul. Testul de sarcina interfereaza preponderent cu tratamentele hormonale impotriva infertilitatii, deoarece aceste medicamente contin de regula hormonul de sarcina.