Sari la conținut

Cum imi invat copilul sa inoate?

Cu totii ne-am dori ca piticii nostri sa inoate, acesta fiind unul dintre cele mai sanatoase sporturi, cat si un mod extrem de placut de a-ti petrece timpul. Si ne dam seama ca in sarcina noastra cade invatarea acestei abilitati, intrucat, daca nu este deprinsa in copilarie, mai tarziu va fi mai dificil. Marea majoritate a celor care nu au invatat de mici s-au lasat pagubasi.

Dar oare cum ar trebui sa procedam? Pentru a afla acest raspuns ne-am adresat specialistilor de la Acvatic Bebe Club, unul dintre cele mai moderne si bine echipate cluburi de profil din Bucuresti.


1.    De la ce varsta este bine sa iti inveti copilul sa inoate? Este adevarat ca varsta de 3 ani nu este indicata, pentru ca atunci creste spaima de necunoscut?

Inotul presupune o coordonare complexa a bratelor cu picioarele si respiratia, respectandu-se tehnica miscarilor specifiece fiecarui procedeu. Din punct de vedere motric, invatarea acestor miscari este posibila incepand cu varsta de 3 ani cand capacitatile coordinative sunt suficient de bine dezvoltate incat sa permita acest lucru. Din punct de vedere psihic, varsta de 3 ani contureaza perioada de negatie, unde majoritatea lucrurilor propuse copilului vor fi intampinate de “NU”.

2.    Care sunt primele miscari pe care ar trebui un copil sa le invete? Ce parere aveti despre metoda - aruncat copilul in apa pentru ca instinctul ii spune ce sa faca?

Dupa ce s-a realizat acomodarea cu apa se poate respecta algoritmul de invatare al procedeelor de inot. Mai exact se va invata plutirea, alunecarea si respiratia, apoi se vor invata miscarile de picioare, brate, coordonarea picioarelor cu respiratia, coordonarea bratelor cu picioarele si bineinteles coordonarea finala a bratelor cu picioarele si respiratia ce va conduce la insusirea procedeului tehnic.
Metoda mentionata de dumneavoastra este o practica mai veche ce se adreseaza unor copii cu o inteligenta motrica buna, ce vor fi capabili sa depaseasca un astfel de soc. Noi nu recomandam acest lucru, preferam principiul de la usor la greu, de la simplu la complex.



3.    Care sunt cele mai utile materiale ajutatoare: colac, aripioare, altceva?

Orice obiect plutitor ce ajuta copilul la mentinerea flotabilitatii, poate fi util insa este foarte important momentul ales pentru invatare sa nu afecteze tehnica miscarii. Pentru a va raspunde la intrebare, noi recomandam sa nu lipseasca pluta, bastonul plutitor si optional, ochelarii de inot. Materialele mentionate de dumneavoastra pot fi folosite doar in partea de acomodare cu mediul acvatic, sau ca masuri suplimentare de siguranta.

4.    In cat timp invata un copil sa inoate? Cat de des ar trebui sa faca exercitii?

Pentru majoritatea oamenilor a inota presupune o deplasare in apa, insa corect ar fi respectarea procedeului tehnic de inot. Acest lucru implica o pozitie corecta a corpului pe apa, iar miscarile membrelor inferioare in coordonare cu cele superioare si respiratia, sa respecte tehnica specifica procedeului.
Daca se va tine cont de mentiunile de mai sus, un copil care incepe programul de educatie acvatica la varsta de 4 luni, sau poate mai devreme (chiar din prima luna de viata, prin programul efectuat de un specialist la domiciliul clientului ce presupune masaj, gimnastica si hidroterapie) va putea inota doua procedee de inot, in jurul varstei de 4 ani.
Daca ne referim doar la o simpla deplasare acvatica pe distante scurte si cu ajutorul instructorului pentru respiratie, aceasta poate fi observata si la varsta de 2 ani. Insa la fel ca si in cazul precedent, achizitia este conditionata de un bagaj genetic bun reprezentat printr-o inteligenta motrica buna, lucru ce poate fi influentat in mod pozitiv prin invatarea de noi deprinderi motrice cu inceperea programului acvatic de la o varsta cat mai mica.
In ceea ce priveste frecventa, noi recomandam la inceputul programului sa fie o singura sedinta pe saptamana, iar apoi se poate trece la o frecventa de doua sau chiar trei sedinte pe saptamana, insa deasemenea cu precizarea ca este indicat sa fie cel putin o zi pauza intre programari.



Activitatea de educatie acvatica ce se desfasoara in cadrul clubului nostru, se adreseaza copiilor cu varsta incepand de la 4 luni de zile.


5.    Exista o varsta de la care este mai dificil sa inveti sa inoti?

Recomandarea noastra este sa se inceapa cat mai devreme, deoarece odata cu trecerea timpului, temerile se pot transforma in fobii, iar acest lucru nu face altceva decat sa mareasca timpul de invatare pentru cineva care isi doreste acest lucru.



6.    Cum trebuie procedat cu un copil caruia ii este frica de apa?

In primul rand parintele trebuie sa se adreseze unui club cu personal specializat. Atunci se cand ia prima oara contact cu apa, este nevoie de o atentie deosebita din partea instructorului, ce va trebui sa particularizeze fiecare sedinta in functie de disponibilitatea si propriul ritm de dezvoltare al copilului, totul fiind structurat sub forma jocului.
Din acest motiv, la clubul nostru, am optat doar pentru programe cu sedinte individuale (instructor-copil), cu un numar de maxim 4 copii pe sedinta, pentru ca in acest mod, instructorul sa ajunga sa cunoasca foarte bine personalitatea si ritmul de evolutie a fiecarui copil si sa interactioneze cu el in directia stimularii si dezvoltarii pozitive a acestuia, iar mediul in care se desfasoara activitatea sa poata fi controlat.
Prin joc copilul va invata miscarile, prin joc va imita ce vede la alti copii sau la parinte/instructor, prin joc se creeaza atmosfera de destindere, de incredere si siguranta de care are nevoie; in joc copilul poate sa greseasca si sa o ia de la capat, pana când isi insuseste corect miscarile si respiratia.

7.    Care este rolul unui instructor de inot?

Rolul unui instructor este de a realiza in fiecare lectie un mediu de invatare distractiv, in care copiii sa raspunda provocarilor intr-un mod pozitiv și sa dobândeasca competente rapid și precis, datorita programului individual instructor-copil.
Fiecare varsta are anumite praguri de disconfort ce poate ingreuna invatarea, insa totul este conditionat de abordarea psihopedagogica a instructorului ce poate adapta programul de educatie acvatica la particularitatile individuale si ritmul propriu al fiecarui initiat.



8.    La ce anume ar trebui sa fie parintii atenti atunci cand isi duc copiii la un bazin de inot?

In general, clubul ales trebuie sa indeplineasca normele de siguranta si calitate in ceea ce priveste serviciul prestat. Acestea trebuie sa se regaseasca in norme de igiena ridicate si in calificarea profesionala a personalului.
In cadrul clubului nostru, am avut grija ca toate elementele sa respecte norme europene de siguranta și calitate. Suntem singurul club de profil din București unde tratarea și dezinfectia apei se realizeaza prin intermediul unei instalatii mixte bazate pe UV și ozon cu efect direct asupra calitatii apei și a aerului din jurul piscinei care capata o aroma proaspata lipsita total de mirosul de clor. Prin sistemul de ventilatie si dezumidificare pentru care am optat ne-am asigurat ca vom pastra permanent un microclimat ideal pentru desfasurarea programelor de educatie acvatica. Temperatura apei va avea constant o valoare cuprinsa intre 31 si 32 grade, iar cea a aerului intre 33 si 34 grade, umiditatea fiind de asemenea la parametrii optimi.
Instructorii noștri, prin pregatirea lor profesionala (absolventi ai Facultatii de Educatie Fizica si Sport/ absolventi ai Departamentului Pentru Pregatirea Personalului Didactic/ atestat/certificat/carnet instructor inot),  dar si prin calitatile personale (empatie, sociabilitate si expresivitate, capacitate de a lucra cu copilul mic, atentie distributiva, capacitate de concentrare, rezistenta crescuta la efort fizic si intelectual), sunt capabili sa creeze programe de educatie acvatica ce vor ajuta copilul la o dezvoltare complexa.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!