Copiii sunt atrasi catre stiinta si cu cat le dam mai mult ocazia sa experimenteze singuri diferite lucruri, cu atata vor fi mai implicati in viitor in descoperirea lumii si, cine stie, vor merge pe calea cercetarii stiintifice!
Pana atunci insa mai este cale lunga, iar pentru inceput putem sa pornim in pasi simpli si atractivi cu experimente simple si ingenioase.
Pentru experimentul de fata nu ai nevoie decat de apa, un vas de plastic transparent si cateva jucarii mici care zac prin casa. Copilul tau va invata cate ceva despre dinamica fluidelor si se va distra copios in acelasi timp.
De ce ai nevoie:
- Un vas de plastic cu capac pentru a evita varsarea de lichide
- Apa
- O bucata de hartie si markere
- Jucarii si obicete mici (dopuri, creioane, jucarii de plastic)
Pregatirea activitatii
Pregatirea este foarte simpla. Ia foaia de hartie, imparte-o in doua coloane si scrie deasupra celor doua coloane Pluteste / Nu pluteste.
Intreaba-l acum pe copil care crede ca sunt obiectele care vor pluti si care sunt cele care se vor scufunda. Dupa ce ai sortat obiectele in cele doua coloane, roaga-l se le puna in apa rand pe rand. Dupa ce a trecut un sfert de ora verificati impreuna daca predictiile au fost corecte. De multe ori ceea ce credeai ca va pluti se va lasa la fund din cauza faptului ca va absorbi apa si asta va face experimentul si mai interesant.
Ca sa ii arati celui mic acest lucru adauga obiecte cum ar fi creioane, mingi de burete etc.care se vor scufunda odata ce se vor imbiba cu apa. Dupa ce ati terminat de explorat fiecare obiect in parte este momentul sa inchizi capacul recipientului si sa il pui in congelator.
Descopera aici si aici alte experimente interesante.
A doua zi
Este momentul acum sa vezi rezultatele. Vei vedea ca ati obtinut un bloc de gheata prin care se vad toate obiectele folosite. Pune-l pe cel mic sa simta textura ghetii, sa vada ce s-a ridicat la suprafata sau cat de mult ii ia ghetii sa se topeasca.
Poti sa il inveti cate ceva si despre schimbarea starii apei si sa ii arati cum se transforma gheata la loc in apa odata ce se incalzeste sau este pusa sub un jet de apa. Cu siguranta cel mic va petrece mult timp analizand blocul de gheata.
Odata ce a terminat de analizat, puteti „elibera” obiectele cu ajutorul apei calde.