Cercetatorii si psihologii sustin ca accesul copiilor mai mici de doi ani la televizor trebuie drastic restrictionata si ca un copil intre 3 si 5 ani, nu trebuie sa stea singur in fata televizorului mai mult de 15 minute pe zi. In camera copilului nu are ce cauta televizorul, si oricum nu inainte de varsta de 12 ani.
Televizorul trebuie sa fie doar o sursa de idei nu o prezenta permanenta in viata copilului. Este de inteles ca privitul la televizor nu poate fi complet interzis. Poate ca nici nu ar fi bine. Dar televizorul nu trebuie lasat sa ajunga intr-o pozitie dominanta. Interactiunea copilului cu lumea reala trebuie sa predomine si nimic nu este mai important decat dialogul cu micultul tau, indiferent de varsta lui. Inchide televizorul, pur si simplu, pentru a putea primi toate atentia din partea micutului tau. Nu-l lasa sa se joace si nu va jucati impreuna cu televizorul deschis. Atentia o sa-i fie atrasa de acesta, in detrimentul jocului, care este mult mai util si mai important pentru dezvoltarea lui. Nu-i da niciodata sa manance in fata televizorului.
S-a stabilit ca riscul de obezitate al copiilor care manaca in fata televizorului si care sunt lasati in grija televizorului este cu pana la 30% mai mare. Mai mult acest stil de viata impus de parinti copilului foarte mic, isi pune amprenta pe copilul mai mare si pe viitorul adult. Nu numai ca astea devine dependent de televizor, dar tendinta acestuia spre a manca in exces si apetitul pentru alimente nesanatoase este dublu.
Bebelusi sunt extrem de atrasi de imaginile de la televizor. Succesiunile de imagini, muzica, dialogurile (pe care nu le inteleg) le atrage si le capteaza atentia. Parintele il va schimba si imbraca mai usor, bebelusul o sa deschida gura automat si toate lucrurile par a fi in folosul familiei, cu ajutorul televizorului. Fals, gresit si periculos!
Cum reusesti sa mentinem un echilbru intre lumea reala, care trebuie sa predomine si cea virtuala indusa de televizor?
► nu mai mult de 30 minute pe zi in fata televizorului pentru un copil inainte de 4 ani, iar apoi nu mai mult de o ora inainte de 6 ani.
► nu lasati copilul sa butoneze pe toate programele si alegeti programe adaptate.
► evita sa opresti televizorul brusc- vei dezvolta tentatia lucrului interzis. Inlocuieste televizorul cu alte activitati, dar anunta-l ca vei inchide televizorul cand se termina emisiunea pentru a va juca, a face baie sau a pleca la plimbare
► priviti impreuna emisiunile la televizor, pentru a-i explica ceea ce l-ar putea ingrijora sau ce ar avea de intrebat.
► televizorul nu trebuie sa devina o activitate in sine si nici sa ocupe timpul liber al copilului
►dovedeste la randul tau, ca adult, autocontrol in ceea ce priveste televizorul, pentru ca in cazul copiilor mici acesta functioneaza pe principiul imitatiei: monkey see, monkey do!