Cand vine vorba despre alimentatia copiilor intre 1 si 4 ani, problemele sunt: mofturile la masa, mai ales in fata alimentelor sanatoasa, refuzul legumelor si al fructelor si tentatia excesiva pentru alimentele nesanatoase si fast-food. Cum totul trece prin farfurie, iar nutritia copilului este temelia dezvoltarii sale sanatoase fizice si psihice, intrebarea care se pune este cum il aduci pe calea ce a buna si cum il faci sa accepte cu placere alimentele sanatoase si gustoase.
Iata trucurile pentru mesele copiilor mofturosi.
In primul rand parintele trebuie sa aplice principiul: ce nu cunoaste, nu vrea! Adica bomboanele, acadelele, cipsurile si alte asemanatoare, zaharicalele concentrate, mancarea prajita si asa mai departe, nu are ce cauta in farfuria copilului. Nu stie, nu vrea!
Produsele industriale de la biscuiti la napolitate, de la sosuri si pana la prajiturele contin cantitati uriase si inutile de zahar, aditivi si sare. La fel si iaurturile pentru copii, iar preparatele gen "branzica cu fructe" sunt combinatii gustoase de zahar si aditivi, cu proteine sintetice. Ce faci? Le inlocuiesti cu biscuiti de casa, cu iaurt simplu in care pui dulceata facuta de bunica sau alte dulceturi cu putin zahar, le combini cu miere si nuci macinate sau alune pisate si fructe uscate sau fructe proaspete.
Trucuri pentru mesele copiilor mici
Ne complicam cu gustari complicate in pachetele ambalate si uitam ca cea mai buna gustare este un ou fiert, un biscuite simplu si o cana cu suc de rosii facut in casa. O gustare perfecta este si piureul de avocado, merele cu unt de arahide, o mana de nuci si o banana. Simplu, curat si gustos.
Am capatat dependenta cerealelor pentru masa de dimineata. Sunt bune si hranitoare, dar numai daca nu contin adaus de zahar (mai bine ii pui o lingurita de miere peste ele), si doar cele integrale. In plus cantitatea de cereale este esentiala. Pentru un copil de 3-5 ani trei linguri de cereale sunt limita maxima. Esential este laptele sau iaurtul, fructul sau sucul de fructe de dimineata. Si iar, oul fiert, moale sau tare, omleta cu legume (ardei, ciuperci, rosii), este micul dejun ideal.
Trucuri pentru o alimentatie sanatoasa
Pentru mesele principale, mancarea gatita este esentiala. Nu-i plac ciorbele cu zarzavat? Fa-i supe crema. Nu-i place carnea cu sos? Fa-i perisoare, budinci si cozonacei de carne. Poti ascunde in ele legumele pe care le refuza: ceapa, morcovi, varza si dovlecei.
Vrea cartofi prajiti? Fa-i cartofi dulci la cuptor, sau legume pane. Copilul refuza mancarea cu sos, dar o sa fie incantat sa manance betisoare de legume cu sosuri din care se poate servi singur. Ce fel de sosuri? Din avocado, iaurt si usturoi si oricand sos de rosii (de casa!).
De mancat cu mana
Vrea dulciuri? Fa-i biscuiti cu ciocolata, bomboane cu morcovi si acadele cu branza! Si nu-ti face procese de contiinta, nu-l pacalesti, ci il ajuti sa creasca frumos si sanatos!
Si sa-ti mai spun cateva trucuri:
- pune-i mancarea in farfurii mari, colorate, pe cat posibil frumos aranjata;
- lasa-l sa te ajute in bucatarie;
- lasa-l sa manance cu mana;
- nu-l bate la cap sa manance frumos sa sa aiba grija sa nu murdareasca in jur;
- mancati impreuna.