Comunicarea este temelia relatiilor intreumane, dar cand vine vorba despre relatiile intre parinti si copii, comunicarea este fundamentala.
Parintii trebuie sa stie ca stilul in care copilul abordeaza comunicare cu parintii este oglinda modului in care parintele comunica cu acesta. Daca parintele impune, copilul o sa reactioneze in termeni categorici, daca parintele roaga, explica si apoi cere, copilului o sa invete sa-si nuanteze modul de a comunica.
Cateva trucuri pe care parintele le poate aplica permanent, vor modela felul in care copilul reactioneaza. Este important ca cel mic sa fie tratat ca partener cu drepturi egale. Nu-i luati posibilitatea de a decide, de a cere explicatii, de a alege. Parintii au instrumente prin care modeland atitudinea pe care o au fata de cei mici pot obtine ceea ce vor de la acestia, dar fara constrangere.
► Invatati-l sa nuanteze cuvantul "nu", spunand "eu nu prefer", "eu nu vreau", "nu imi place". Tineti cont de reactia sa aratandu-i clar ca ati inteles si ca il luati in considerare: "de ce nu, dragul meu?
► Explicati-i de ce ii interziceti un lucru sau altul si aceasta cu nuanta, avand grija sa nu il raniti niciodata. Si ascultati ceea ce are de spus.
► Nu tipati si evitati sa ii spuneti "esti rau", "nu esti frumos" sau mai rau "nu te iubesc", nici macar in gluma.
► Fiti in orice caz ferma in decizii si nu cedati in cazul unei crize de nervi.
► Schimbati subiectul, atrageti-i atentia asupra unui alt obiectiv. Daca accepta aceasta schimbare de subiect, inseamna ca dorea doar sa se afirme.
► Preveniti-l din timp de schimbarea activitatii: "Te mai joci inca 10 minute si apoi mancam".
► Vorbiti in numele dumneavoastra. Spuneti mai degraba: "nu vreau sa mergi acolo", decat "nu trebuie sa mergi acolo".
► In orice caz, respectati-va cuvantul! Daca ii promiteti ceva, recompensa sau privare, tineti cont de ceea ce ati spus.
► Nu va plangeti de comportamentul sau dificil in fata lui. Va intelege repede ca are influenta asupra dumneavoastra.
► In caz de boacane mari, duceti-l in camera lui si inchideti usa, precizand ca poate plange, tipa si arunca lucrurile sale daca i se pare in regula, dar numai in acea incapere. Si ca va putea iesi atunci cand va fi iar calm. In general este foarte eficace. Pastrati-va sangele rece cat mai mult timp posibil.
Articole relationate
Copil de doar 1 an, bătut cu bestialitate de mama lui, în pătuț. A fost reclamată de tatăl copilului
Scene cutremurătoare s-au petrecut într-o casă din Chișinău. Un copil de doar 1 an și 2 luni a fost victima unui act de violență extremă din partea propriei mame....
Cum îți ajuți copilul de grădiniță să memoreze mai ușor poeziile pentru serbare
Memorarea unei poezii poate părea o provocare pentru un copil de grădiniță, dar cu abordarea potrivită, procesul poate deveni o experiență distractivă și plină de...
Accident rutier în care a fost implicat un microbuz școlar. Cel puțin un copil a fost rănit
În județul Caraş Severin, un microbuz şcolar a fost implicat într-un accident rutier. Un copil de 12 ani şi o femeie au fost răniţi.
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu